Foto: LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien brīdināja par plašu Krievijas bruņoto spēku koncentrāciju Baltkrievijā, un paziņoja, ka Rietumu sabiedrotajiem jābūt gataviem sliktākajam scenārijam, raksta "Politico".

"Pēdējo dienu laikā mēs esam redzējuši ievērojamu Krievijas militāro spēku pārvietošanos uz Baltkrieviju," sacīja Stoltenbergs. "Šī ir lielākā Krievijas spēku izvietošana tur [Baltkrievijā] kopš Aukstā kara," piebilda NATO ģenerālsekretārs.

Stoltenbergs paziņoja, ka Baltkrievijā izvietoti aptuveni 30 000 Krievijas karavīru, "Spetsnaz" (speciālo operāciju spēki), iznīcinātāji, tostarp SU45, "Iskander" raķetes un S-400 pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Stoltenbergs norādīja, ka NATO ir "paaugstinājusi gatavību" saviem reaģēšanas spēkiem un apsver iespēju izvietot papildu kaujas grupas alianses dienvidaustrumu flangā. Viņš arī atzinīgi novērtēja neseno papildu ASV karavīru izvietošanu Vācijā, Polijā un Rumānijā.

Vēstīts, ka kopš novembra pastāv bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, savesto karavīru skaits tiek lēsts uz 127 tūkstošiem. Savukārt Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!