Foto: AFP/Scanpix
Krievijas militārais sakaru pavadonis "Raduga 1" ir izgājis no ierindas un nekontrolēti maina ģeostacionārās orbītas, apdraudot citu valstu kosmosa satelītus, informē aģentūra "Interfax".

2004. gadā ekpluatācijā nodotais  pavadonis pirmdien un otrdien bīstami pietuvojies Dienvidkorejas satelītam "COMS 1" un tas bija spiests mainīt savu ģeostacionāro orbītu. Krievijas kosmosa industrijas izstrādājums bijis tikai trīs kilometru attālumā no "kolēģa".

Iepriekš līdzīgas problēmas radušās diviem  Japānas sakaru pavadoņiem.

Dienvidkoreja un Japāna lūgušas Krievijas atbildīgo institūciju paskaidrojumus, taču līdz šim neesot tos saņēmušas, informē šo valstu mēdiji.

Avoti Krievijas kosmosa industrijas uzņēmumos žurnālistiem paskaidrojuši, ka visticamāk "Raduga 1" ir kļuvis nevadāms. Februārī tam bija jāveic kārtējā savas orbītas korekcija, taču tas nenotika un tagad pavadonis virzās prom no sākotnējām koordinātēm, līdz ar to apdraudot citus tuvumā eosošos satelītus.

Krievijas raķeštehnoloģiju un kosmisko pavadoņu  kompānijas  pēdējos gados vajā neveiksmes.

Krievijas vicepremjers Sergejs Ivanovs februārī publiski vainoja uzņēmējus nespējā izpildīt valsts aizardzības resora pasūtījumus. 2010. gada iecerēto piegāžu grafiks ir izjaukts. Aizvadītā gada decembrī vien pēc palaišanas kosmosā tika "pazaudēti" uzreiz trīs militārie sakaru pavadoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!