Krievijas militārie aviācijas spēki jūnija pirmajā nedēļā saskaņā ar Atvērto debesu līgumu uzsāks novērošanas lidojumus pār Latviju un Lietuvu, vēsta portāls "Voiceofrussia.com".

Krievijas lidmašīnas "AN-30B" novērojumu lidojumus izpildīs jūnija pirmajā nedēļā, lidojumus uzsākot no Rīgas un Šauļu lidostām.

Latvijas un Lietuvas eksperti paralēli drīkstēs pilnvērtīgi uzraudzīt Krievijas spēku atrašanos Baltijas gaisa telpā. Kā liecina Aizsardzības ministrijas ziņu portāla "Sargs" informācija, līdzīgus lidojumus "AN-30B" izpildījis arī 2012.gada rudenī.

Latvija Atvērto debesu līguma ietvaros savu militāro speciālistu inspekcijas Krievijā organizējusi 2008. un 2009.gadā.

1992.gadā parakstītais Atvērto debesu līgums stājās spēkā 2002.gadā un aptver 34 dalībvalstis Eiroatlantiskajā un Eirāzijas telpā. Arī Latvijā līgums stājās spēkā 2002.gada 1.janvārī.

Atvērto debesu līgums paredz, ka valstis noteikto kvotu ietvaros var veikt novērošanas un filmēšanas pārlidojumus virs citas valsts teritorijas, tādējādi vairojot savstarpējo uzticību un atvērtību. Arī Latvijai līguma ietvaros ir iespējams iegūt informāciju par Latvijas robežas tuvumā esošajām, piemēram, Baltkrievijas un Krievijas spēku bāzēm, to tehniku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!