Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Aizsardzības ministrija sagatavojusi jaunu noteikumu projektu, kas bruņotajiem spēkiem ļautu notriekt nolaupītas pasažieru lidmašīnas, ziņo "The Moscow Times".

Pastāvošā kārtība ietverot pretrunas, vienlaikus ļaujot notriekt teroristu nolaupītas lidmašīnas un liedzot šaut pa gaisa telpas pārkāpjošiem lidaparātiem, ja tajos atrodas pasažieri. Līdz ar to, atbilstoši pastāvošajai likumdošanai, ļauts notriekt tikai tukšas teroristu nolaupītas lidmašīnas, kā arī gaisa telpu pārkāpjošus dronus un kara lidmašīnas, kas militāristus neapmierinot.

Ja Aizsardzības ministrijas noteikumi tiks apstiprināti, militārpersonas varēs notriekt lidaparātus, kas "atsakās pakļauties pavēlēm nolaisties".

"Diemžēl lidmašīnā esošie cilvēki mirs, bet tas novērsīs daudz briesmīgāku katastrofu," medijam "Izvestia" skaidrojis parlamenta augstākās palātas deputāts no "Vienotās Krievijas" Francs Klincevičs. Viņš arī norādījis, ka līdzīgi noteikumi esot "daudzās citās valstīs".

Pasažieru lidmašīnas varētu notriekt tikai tādos gadījumos, ja to apkalpe neatbild un pastāv "reāls cilvēku nāves vai dabas apdraudējuma risks, tostarp tiešs drauds kritiski nozīmīgai infrastruktūrai. "Krievijas spēku lidmašīnas pirms notriekšanas mērķa lidaparātu brīdināšot ar "vizuāliem signāliem" un "brīdinājuma šāvieniem", paredz noteikumu projekts, kas varētu tikt apstiprināts jau februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!