Foto: Vida Press

Krievijas miljardieris Telmans Ismailovs lūdzis patvērumu Melnkalnē pēc tam, kad tajā 2. oktobrī aizturēts uz Krievijas izdota starptautiska aresta ordera pamata, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Azerbaidžānā dzimušais uzņēmējs Krievijā tiek meklēs par iespējamu slepkavību pasūtīšanām. Viņš tiek apsūdzēts par divu citu uzņēmēju slepkavību pasūtīšanu 2016. gadā, kā arī kāda dziedātāja nozagšanu 2004. gadā. Vienlaikus Ismailovs ir arī Krievijas līdera Vladimira Putina iepriekš kritizēts viņa atklāti izšķērdīgā un ekstravagantā dzīvesveida dēļ.

Reiz būdams viens no pazīstamākajiem un ietekmīgākajiem uzņēmējiem Krievijā ar ļoti plašu kontaktu tīklu viņš savulaik izveidoja Maskavas Čerkizovskas atvērtā tipa tirgu. 2009. gadā tas dažādu pārkāpumu dēļ tika slēgts, varasiestādēm uzņēmēju apsūdzot valsts valstī izveidošanu. Tiek uzskatīts, ka patiesais tirgus aizvēršanas iemesls bijusi cīņa pa nekustamo īpašumu Maskavā.

Zīmīgi, ka varasiestāžu vēšanās pret uzņēmēju notika vien nedēļas pēc tam, kad Putins viņu atklāti kritizēja pa kādas lepnas balles sarīkošanu Turcijā laikā, kad Krievijā bija īpaši skarbi ekonomiskie apstākļi. Putins tobrīd bija izvērsis aktīvu kampaņu pret vairākiem oligarhiem, peļot tēriņus ārvalstīs un slavējot investēšanu pašu zemē. Ismailova ballē, kā tolaik aculiecinieki vēstījuši presei, no griestiem pat birušas 100 ASV dolāru banknotes, krasi kontrastējot ar realitāti Krievijā.

Drīz pēc tirgus aizvēršanas Ismailovs pameta valsti, be viņa īpašumi nonāca maksātnespējas administratoru rīcībā parādu segšanai.

Jau toreiz, pirms gandrīz 12 gadiem Ismailovam bija labi sakari ar Melnkalnes ietekmīgajiem. Slavenajā ballē bijis arī tā brīža Melnkalnes premjers, kurš tagad ieņem prezidenta amatu – Milo Dukanovičs. Turklāt miljardiera dēls Alekpers Ismailovs Melnkalnes piekrastes pilsētā Budvā ir liela kazino īpašnieks. Šie apstākļi varētu spēlēt pa labu scenārijam, ka Melnkalne piešķirs Ismailovam patvērumu, apgrūtinot viņa izdošanu Krievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!