Krievijas ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu uzskata, ka plašo meža ugunsgrēku dēļ Brjanskas apgabalā Krievijā var parādīties jaunas radiācijas skartas zonas, vēsta BBC. Zinātnieki gan ministra bažas noliedz, skaidrojot, ka putekļi nav tik bīstami kā paši ugunsgrēka dūmi.

Ministrs uzskata - ja meža ugunsgrēki izplatīsies Černobiļas AES avārijas laikā piesārņotajā Brjanskas apgabalā, tad degšanas rezultātā radionuklīdi atkal var nonākt gaisā.

Lai to nepieļautu, reģionā ar uguni cīnās ne tikai cilvēki, bet īpaši ugunsdzēsības roboti, bet speciālās laboratorijas pārbauda radiācijas līmeni apgabalā.

Brjanskas apgabalā pagaidām nav izsludināts ārkārtas stāvoklis ugunsgrēku dēļ, un meži šajā reģiona nedeg tik plaši kā citos Krievijas apgabalos.

Drošas atomenerģētikas attīstības problēmu institūta direktora vietnieks Rafaels Aratuņans Krievijas medijiem norādījis, ka cilvēka veselībai iespējami ugunsgrēka sacelti putekļi no Brjanskas apgabala nav bīstami, ziņo "Ria Novosti".

"Mēs esam aprēķinājuši iespējamo putekļu ietekmi. Pēc sākotnējām aplēsēm, radiācijas starojuma deva no šādiem putekļiem būs viena simtdaļa no dabīgā radiācijas fona. Šādu putekļu negatīva ietekme būs daudz mazāka nekā no ugunsgrēka dūmu ieelpošanas. Tāpēc nevar būt runas par apdraudējumu veselībai," paudis zinātnieks.

Jau ziņots, ka šonedēļ Krievijā vēl palielinājies postošo mežu ugunsgrēku skaits un kopumā stihijā gājuši bojā 50 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!