Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mobilizēto karavīru izmantošana diez vai radīs Krievijai pietiekamu uzbrukuma potenciālu plaša mēroga un ātram mehanizētam uzbrukumam, uzskata ASV Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi.

Pie Vuhledaras ciesto zaudējumu dēļ Krievijas karaspēkam nāksies trešo reizi veikt 155. jūras kājnieku brigādes papildkomplektāciju, ISW atgādina Ukrainas operatīvās pavēlniecības "Tavrijska" pārstāvja Oleksija Dmitraškovska teikto.

Līdz sakāvei pie Vuhledaras 155. jūras kājnieku brigādē bija 5000 karavīru, sacījis Dmitraškovskis.

Brigādē 80-90% karavīru bijuši mobilizētie, ISW citē kāda 155. jūras kājnieku brigādes karavīra teikto.

"Ja Krievija turpina izmantot mobilizētos, kas nav spējuši izpildīt militāros uzdevumus, tādus kā mīnu lauku pamanīšana, un kam nav zināšanu, kā rīkoties, ja līdz tiem nonāk, tas norāda uz to, ka mobilizētajiem nav pietiekamas kaujas pieredzes, kas vajadzīga, lai sekmīgi veiktu mehanizētu uzbrukumu," norāda ISW.

"Šiem mobilizētajiem, domājams, bijusi ierobežota individuālā sagatavošana, viņiem trūkst saliedētības, profesionālās sagatavotības un pieredzes, kas nepieciešama plaša mēroga uzbrukuma operāciju īstenošanai."

"Krievija var pārsviest uz Vuhledaras fronti mobilizēto papildvienības, kas spētu nodrošināt pienācīgu aizsardzību vai uz spēku izsīkumu mērķētas uzbrukuma operācijas, bet tās diez vai kļūs par efektīvām mehanizētām vienībām, kas spēs īsā laika posmā veikt sekmīgas uzbrukuma operācijas," norāda ASV domnīca.

Ukraiņi notriec divas Krievijas lidmašīnas


Pēdējās diennakts laikā Ukrainas armija notriekusi divas krievu lidmašīnas un devusi triecienus vairāk nekā 20 ienaidnieka spēku koncentrācijas vietām, otrdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Ukraiņu aviācija diennakts laikā bombardējusi 15 Krievijas karaspēka koncentrācijas vietas, bet ukraiņu artilēristi devuši triecienus septiņām, kā arī iznīcinājusi pretinieka komandpunktu, divas radioelektroniskās karadarbības stacijas un munīcijas noliktavu.

Ukrainas armija notriekusi divas pretinieka lidmašīnas - bumbvedēju "Su-24M" un pikējošo bumbvedēju "Su-25".

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 139 080 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 740 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24. februārī krievi zaudējuši 3286 tankus, 6500 bruņutransportierus, 2299 lielgabalus, 466 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 234 zenītartilērijas iekārtas, 298 lidmašīnas, 286 helikopterus, 2011 bezpilota lidaparātus, 857 spārnotās raķetes, 5155 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 218 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!