Krievijas galvenais muftijs Talgats Tadžudīns, kas vada Svētās Krievijas musulmaņu centrālo garīgo pārvaldi un ir daļas Krievijas musulmaņu garīgais līderis, pasludinājis džihādu jeb svēto karu Amerikas Savienotajām Valstīm, kuru bruņotie spēki ir iebrukuši Irākā.
Savukārt Krievijas Muftiju padomes vadītājs Ravils Gainutdīns, kurš arī ir daļas Krievijas musulmaņu garīgais līderis, neatbalsta svētā kara pasludināšanu ASV.

Tadžudīns aģentūrai "Interfax" ceturtdien teica, ka lēmums par džihāda pasludināšanu Krievijā iepriekšējo reizi tika pieņemts 1941.gadā, kad tika pasludināts džihāds pret nacistisko Vāciju, kas bija uzbrukusi Padomju Savienībai.

"Krievijas musulmaņiem ir iedarbīgas sviras, kā ietekmēt ASV. Piemēram, mēs veidosim fondu no ziedojumiem, un par šo naudu mēs iepirksim ieročus cīņai pret Ameriku un pārtiku Irākas tautai," sacīja Tadžudīns.

Kā konkrēti izpaudīsies Krievijas musulmaņu džihāds pret ASV, Tadžudīns neatklāja, tomēr apgalvoja, ka tā pirmos rezultātus varot gaidīt jau pēc divām līdz trijām dienām.

Svētās Krievijas musulmaņu centrālās galvenās pārvaldes pasludināto džihādu ASV atbalstīja ceturtdien Baškortostānas republikas galvaspilsētā Ufā notikušais mītiņš pret ASV vadīto uzbrukumu Irākai, kurā piedalījās aptuveni 2000 cilvēku, galvenokārt jaunieši.

Tadžudīns teica, ka ASV vadītā uzbrukuma Irākai mērķis ir nevis iegūt kontroli pār tās naftu, bet gan realizēt savus stratēģiskos plānus.

"No Irākas viņi grib ieiet Irānā, Azerbaidžānā, Armēnijā, bet pēc tam pie sava sabiedrotā [Gruzijas prezidenta Eduarda] Ševardnadzes un pietuvoties Krievijas robežai," klāstīja daļas Krievijas musulmaņu līderis.

Savukārt Krievijas Muftiju padomes vadītājs Ravils Gainutdīns sacīja, ka negatavojas pasludināt džihādu ASV.

"Lai gan situācija Irākā saasinās, mums ir jābūt reālistiem. Pietiek ar to, ka džihādu Amerikai ir pasludinājis Irākas līderis Sadams Huseins," aģentūrai "Interfax" teica Gainutdīns.

Viņš pauda viedokli, ka "reliģiskajiem darbiniekiem nevajag nodarboties ar populismu un politikānismu, tā vietā viņiem ir jālūdz Visaugstākais par to, lai tiktu pārtrauktas Irākas tautas ciešanas".

Krievijas Tieslietu ministrijas pārstāvis, vērtējot Tadžudīna vadīto muftiju lēmumu pasludināt džihādu ASV, uzsvēra, ka Krievijas varas iestādēm nav iebildumu pret humānās palīdzības sniegšanu Irākas iedzīvotājiem, bet tās nepieļaus algotņu vervēšanu vai ieroču iegādi sūtīšanai uz Irāku.

Pēc ekspertu vērtējuma, pašlaik gan Tadžudīnam, gan Gainutdīnam ir aptuveni vienāda ietekme Krievijas musulmaņu vidū. Tomēr Tadžudīna pakļautībā ir 29 Krievijas musulmaņu reliģiskās garīgās pārvaldes, bet Gainutdīna pārziņā - 19 pārvaldes, savukārt Krievijas Ziemeļkaukāzā darbojas neatkarīgais Musulmaņu koordinācijas centrs.

Irākas informācijas ministrs Mohammads Saīds al Sahafs otrdienas vakarā valsts televīzijā nolasīja Irākas prezidenta Sadama Huseina runu, kurā viņš aicināja Irākas tautu uz džihādu jeb svēto karu pret ASV vadītās koalīcijas spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!