Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Nacionālā gvarde, kuru opozicionārs Aleksejs Navaļnijs ir apsūdzējis plaša mēroga korupcijā un kritiķi uzskata par varas instrumentu protestu apspiešanai, vēlas padarīt slepenus dokumentus par saviem iepirkumiem, vēsta "Radio Svoboda".

Nacionālo gvardi rosināts iekļaut to iestāžu sarakstā, par kurām informācija par valsts iepirkumiem ir slepena, liecina Krievijas oficiālajā normatīvo aktu portālā publicēts dokuments.

Nacionālā gvarde pilda īpaši svarīgus uzdevumus, tāpēc daļa informācijas par iestādes taktiku, bruņojumu un apgādi nedrīkstētu būt publiska, žurnālistiem paskaidroja dienesta pārstāvis.

Krievijas plašsaziņas līdzekļos ne reizi vien ir ziņots par Nacionālās gvardes tehnikas un speciālo līdzekļu iepirkumiem. Starp tiem medijos pieminēti attālinātie elektrošokeri, vizuāli optisko traucējumu radīšanas iekārta, akustiskās iedarbības sistēmas un lāzera iekārtas pūļa izdzenāšanai. Ziņots arī par pūļa savaldīšanas sistēmu "Siena".

Nacionālā gvarde šos miljardiem rubļu vērtos iepirkumus pamato ar nepieciešamību efektīvi cīnīties pret kārtības traucētājiem.

Pērn augustā opozicionāra Alekseja Navaļnija "Korupcijas apkarošanas fonds" publicēja pētījumu, kurā apgalvots, ka pamatīgi sadārdzināti Nacionālās gvardes pārtikas produktu iepirkumi karavīru ēdināšanai.

Nacionālās gvardes vadītājs – Kremļa saimnieka Vladimira Putina bijušais miesassargs Viktors Zolotovs – pēc šī pētījuma publicēšanas izaicināja Navaļniju uz dueli.

Navaļnija atbilde viņam šeit.

Vēlāk Nacionālā gvarde un militārā prokuratūra paziņoja, ka notiek izmeklēšana par iepirkumiem no Krimā bāzētā gaļas kombināta "Družba narodov", jo piegādātie produktu neatbilstot valsts noteiktajam standartam. Par pārbaužu rezultātiem līdz šim nekas nav zināms.

Nacionālā gvarde jeb "Rosgvardija", kā tā bieži tiek dēvēta krievu valodā, ar valsts prezidenta Vladimira Putina rīkojumu tika izveidota 2016. gadā. Oficiāli tās uzdevumi ir cīņa pret organizēto noziedzību, terorismu, robežu un nozīmīgu objektu apsardzība, kā arī sabiedriskās kārtības nodrošināšana un citi uzdevumi.

Realitātē Nacionālās gvardes vārds bieži saistās ar pret valdību vērsto protestu apspiešanu. Kritiķi un daļa analītiķu uzskata, ka Putina varas saglabāšana, aizsargājot to pret jebkādiem draudiem, tostarp iespējamiem apvērsumiem, ir Nacionālās gvardes galvenais uzdevums.

Nacionālās gvardes kaujinieku skaits tiek lēsts 350 – 400 tūkstošu robežās, kas pārsniedz Krievijas armijas sauszemes spēku apmērus. Tā ir neatkarīga no Bruņotajiem spēkiem un pakļaujas tieši Krievijas prezidentam. Par Nacionālās gvardes vadītāju iecelts Putina bijušais miesassargs ģenerālis Viktors Zolotovs.

Nacionālajā gvardē apvienots iekšējais karaspēks, specvienības SOBR un OMON, kā arī citas Bruņotajos spēkos neietilpstošas vienības.

Mediju publikācijas liecina, ka līdzekļi Nacionālās gvardes ekipējumam un ieročiem, tostarp pūļa savaldīšanas aprīkojuma iegādei netiek taupīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!