Krievijas naftas kompāniju vidējā nodrošinātība ar naftas resursiem pārsniedz 30 gadus, bet atsevišķos gadījumos pat sasniedz 50 gadus. Pēc Krievijas dabas resursu ministra vietnieka Anatolija Temkina vārdiem, tas būtiski pārsniedz ārvalstu kompāniju naftas resursus, piemēram, "BP Amoco" ir naftas krājumi desmit gadiem un "Exxon Mobil" - 12 gadiem.
Ministra vietnieks atzīmēja, ka pie pašreizējā naftas ieguves līmeņa Krievijas naftas krājumi ir pietiekami ne mazāk kā 35-40 gadiem. Krievijā neiegūtās naftas krājumi pārsniedz 100 miljardus tonnu.

Tai pašā laikā Temkins atzina, ka naftas izpētes darbi un jaunatklātās naftas atradnes pašlaik kompensē naftas ieguvi tikai par 85%. Pēc viņa vārdiem, galvenais šādas situācijas iemesls ir stagnācija ģeoloģiskās izpētes sfērā un investīciju samazināšanās naftas izpētē.

Ministrija ir izstrādājusi valsts programmu dabas dzīļu izpētei un izejvielu bāzes atjaunošanai līdz 2020.gadam. Ja šī programma tiks finansēta pilnā apmērā, 2010.gadā iepriekšminētā naftas rezervju un naftas ieguves attiecība būs 90%, bet jau 2012.gadā jaunatklātie naftas krājumi pilnībā kompensēs naftas ieguvi.

Ministra vietnieks informēja, ka līdz 2020.gadam naftas ieguves apjoms Krievijā var tikt palielināts līdz 520-530 miljoniem tonnu gadā. Taču konkrētie naftas ieguves apjomi būs atkarīgi pirmām kārtām no valsts iekšējā naftas pieprasījuma un konjunktūras pasaules naftas tirgū.

Pagājušajā gadā Krievijā tika iegūti 258,8 miljoni tonnu naftas un kondensāta, kas bija par 8,9% vairāk nekā 2003.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!