Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gatavojoties palaišanai, Krievijā ražotās raķetes "Sojuz" augšējā pakāpē "Fregat" atklāta plaisa, kas ir jau otrais Krievijas kosmosa kuģī konstatētais defekts pēdējā pusgada laikā, raksta "The Moscow Times".

Caurums nesējraķetes augšējā pakāpe, dēvētā arī par kosmisko velkoni un starporbitālo buksieri, visticamāk, radies garajā raķetes pārvešanas ceļā uz palaišanas staciju Franču Gviānā Dienvidamerikā (kartē zemāk), vēstījusi aģentūra TASS.

Nesējraķetei 19. februārī orbītā bija jānogādā mikrosatelītu stārtapa "OneWeb" pirmais satelīts. Tagad palaišana pārcelta uz martu, un līdz tam "Fregat" ražotājs solījis ķibeli novērst.

"OneWeb" mērķis ir zemes orbītā nogādāt desmitiem mini satelītu, kuri darbotos kā interneta maršrutētāji, līdz 2021. gadam nodrošinot globālu interneta pārklājumu. Uzņēmums sola ap 2027. gadu uzsākt interneta pakalpojumu nodrošināšanu klientiem.

Jau 2015. gadā uzņēmums noslēdza līgumu ar Krievijas kosmosa aģentūru "Roscosmos" par satelītu nogādāšanu kosmosā, kā arī kopā ar aģentūru izveidoja kopīgu uzņēmuma atzaru, kas reiz sniegtu interneta pakalpojumu sniegšanu Krievijā.

Krievijas Federālais drošības dienests gan iepriekš projektu pasludinājis par nacionālās drošības draudu, vēsta "The Moscow Times".

"Delfi" jau ziņoja, ka pērnā gada augustā tobrīd Starptautiskajā Kosmosa stacijā pietauvotajā "Sojuz" atklāts caurums. Divus milimetrus diametrā lielais izurbtais caurums atklāts, konstatējot spiediena izmaiņas kuģī. Pēc cauruma aiztaisīšanas "Sojuz" veiksmīgi nolaidās uz zemes pērnā gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!