Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Krievijas jaunā virsskaņas kodolraķete "Avangard", ko, saskaņā ar Kremļa pausto, nespējot apturēt neviena pasaules pretraķešu aizsardzības sistēma, jau nākamajā gadā tiks nodota armijas bruņojumam, pēc trešdien notikušajiem raķetes testiem paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Tā ir lieliska, brīnišķīga Jaungada dāvana valstij," uzsvēra Putins. Kremļa saimnieks arī atgādināja, ka jaunā raķete ir "neuzveicama", jo to nespēj apturēt neviena zināmā un perspektīvā pretraķešu aizsardzības sistēma.

Raķete "Avangard" trešdien Putin klātbūtnē veiksmīgi izmēģināta Kamčatkā, teikts Kremļa paziņojumā. Savukārt Aizsardzības ministrija izplatījusi raķetes palaišanas video.

Par virsskaņas kodolraķeti "Avangard" un citiem jauniem Krievijas ieročiem Putins pirmo reizi paziņoja pirms savas pārvēlēšanas prezidenta amatā 2018. gada martā.

Par moderno ieroču esamību Putins atgādināja arī 18. decembrī.

Tikmēr analītiķi iepriekš ir pauduši, ka Krievijas apgalvojumi par jaunām militārām spējām bieži nav balstīti realitātē, skaidro raidsabiedrība CNN.

Tiesa, ASV ģenerālis Džons Hitens martā brīdināja, ka pašreizējās ASV satelītu un radaru sistēmas nespētu pamanīt tāda tipa raķetes kā "Avangard".

Virsskaņas kodolraķešu radīšana izraisīs jaunu bruņošanās sacensību, šogad aprakstīja Izlūkošanas un analītiskā kompānija "Stratfor". Turklāt šādi ieroči iedrošinās dot preventīvu triecienu, jo pretiniekam tad atliek ļoti maz laika apspriest iespējas.

Pie virsskaņas ieročiem strādā Krievija, Ķīna un ASV, norāda CNN.

Maskavas paziņojums par "Avangard" gatavību nodošanai bruņojumā izskan nepilnu mēnesi pēc tam, kad Vašingtona paziņoja par plānu izstāties no 1987. gada līguma par vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), pārmetot Krievijai šīs vienošanās pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!