Foto: AFP/Scanpix

Skotijā 18. septembrī notikušo neatkarības referendumu, kura laikā iedzīvotāju vairākums izvēlējies palikt Apvienotās Karalistes sastāvā, par "neatbilstošu starptautiskām normām" atzinis Krievijas novērotājs, vēsta Krievijas varai lojālā ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Skotijas referenduma norisei Edinburgā sekojuši četri oficiāli akreditēti novērotāji no Krievijas. Grupu vadīja Krievijas Vēlēšanu tiesību sabiedriskā institūta padomes priekšsēdētājs Igors Borisovs, skaidro "RIA Novosti".

"Mēs runājam par to, ka šī procedūra neatbilst referendumu rīkošanas principiem. Kopumā tie pielāgoti Lielbritānijas vēlēšanu noteikumiem. Bet šie noteikumi ļoti atšķiras no vispārpieņemtajiem starptautiskajiem principiem," referenduma norisi komentē Borisovs.

Viņš uzsver, ka Skotijas referendumā netika ievēroti noteikumi, kurus Rietumvalstis ar ASV priekšgalā pieprasa ievērot Krievijai savās vēlēšanās.

Runājot par konkrētām nepilnībām, Borisovs stāsta, ka balsu skaitīšana Edinburgā notiek milzīgā lidmašīnu angārā, kurā izvietoti balsu skaitītāju galdi, bet novērotāji nostādīti pa perimetru tiem apkārt. "Pat gribot nevar redzēt, kas notiek pie šiem galdiem," stāsta Borisovs.

"Nav arī skaidrs, no kurienes parādās kastes ar biļeteniem," viņš turpina, norādot, ka pašas kastes ir bez jebkādas aizsardzības, bet varas pārstāvji atbildot, ka viņu valstī balsis mainīt "nav pieņemts".

Tāpat neviens nefiksē, kas atnes biļetenus, neko neparaksta, vajadzības gadījumā atrast kādu atbildīgo būtu neiespējami, kritizē Krievijas vēlēšanu speciālists.

Medijos un sabiedriskajā telpā saistībā ar Skotijas referendumu ir izskanējušas ziņas, ka Skotijas atdalīšanās no Apvienotās Karalistes būtu pamudinājums separātistu kustībām citur Eiropā, bet Krievijas atbalstītie Krimas un Austrumukrainas separātisti Skotijas referendumā saskata iespēju legalizēt Krimas aneksiju pēc starptautiski neatzītā referenduma par pievienošanos Krievijai, kas notika Krievijas okupācijas spēku klātbūtnē, un Ukrainas reģionu atdalīšanu.

Vēstīts, ka 18. septembrī notikušajā Skotijas neatkarības referendumā vēlētāju vairākums izvēlējās saglabāt Skotijas savienību ar Apvienoto Karalisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!