Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas opozicionāri vērsušies pie prokuratūras ar lūgumu spert visus nepieciešamos soļus, lai opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības vietā, kur izveidojies improvizēts memoriāls, nodrošinātu kārtību, pavēstīja kustības "Solidaritāte" pārstāvis Pjotrs Carkovs.

Opozicionāri arī lūdz prokuratūru "pārbaudīt grautiņu sarīkojušo personu darbības, lai noskaidrotu, vai nav pārkāpts likums".

Aicinājumu citu starpā parakstījusi arī cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Maskavas Helsinku grupa" līdere Ludmila Aleksejeva.

24.martā "atbrīvošanas kustības SERB" sekotāji uz Ņemcova portretiem uzrakstīja aizvainojošus tekstus, izmētāja puķes un sadauzīja plāksni ar uzrakstu "Ņemcova tilts".

Naktī uz 28.martu nezināmi vandāļi atkal izpostīja improvizēto memoriālu. No opozicionāra slepkavības vietas aiznestas visas puķes, fotogrāfijas un sveces. Tomēr drīz vien cilvēki atkal uz traģiskā notikuma vietu sāka nest puķes, un jau pēc dažām stundām memoriāls bija atjaunots.

Maskavas mēra vietnieks dzīvokļu un komunālās saimniecības jautājumos Igors Pergamenščiks paziņoja, ka galvaspilsētas varasiestādes nav saistītas ar memoriāla izpostīšanu. Lielais Maskavas upes tilts atrodas uzņēmuma "Gormost" pārziņā, un tā darbinieki no Ņemcova nāves vietas aizvāc tikai vītušos ziedus, skaidroja amatpersona.

Ņemcovs tika noslepkavots 27.februāra vakarā Maskavas centrā līdzās Kremlim. Tiesībsargājošajās iestādēs uzskata, ka slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš.

Saistībā ar apsūdzībām Ņemcova slepkavības organizēšanā Krievijas varasiestādes arestējušas piecus čečenus - Zauru Dadajevu, Anzoru un Šadidu Gubaševus, Hamzatu Bahajevu un Tamerlanu Eskerhanovu.

Atbilstoši provizoriskajai informācijai tiešais slepkavības izpildītājs ir bijušais čečenu bataljona "Sever" komandiera vietnieks Dadajevs, apliecināja avots tiesībsargājošajās struktūrās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!