Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas otrā lielākajā pilsētā Sanktpēterburgā nākamais mītiņš ar saukli "Par godīgām vēlēšanām" notiks nākamajā dienā pēc prezidenta vēlēšanām 4.martā un tajā pieprasīs nevardarbīgu varas maiņu valstī, sestdien notiekošajā mītiņā paziņoja partijas "Cita Krievija" Pēterburgas nodaļas līderis Andrejs Dmitrijevs.

Viņš solīja, ka opozīcija dosies uz laukumu pie pilsētas pašvaldības, lai pieprasītu "asinīm neslacītu varas maiņu".

Savukārt opozīcijas aktīvists, "Kreisās frontes" koordinators Sergejs Udaļcovs norādīja, ka analogās protesta akcijas pēc vēlēšanām arī citās Krievijas pilsētās ielās izies cilvēki,

Pazīstamais blogeris Aleksejs Navaļnijs savā uzrunā mītiņa dalībniekiem teica, ka revolūcija, kurai jānotiek Krievijā, nebūs vardarbīga un tai jānotiek pēc miermīlīga scenārija.

Mītiņa dalībnieki pēc uzrunām lēnām sāka izklīst no Koņušennajas laukums.

Protesta akcijas laikā tika pieņemta rezolūcija, kurā tiek pieprasīta godīgu, atklātu un brīvu vēlēšanu rīkošana, varas maiņa un sociālas reformas.

Mītiņa dalībnieki ar policiju sadursmēs neiesaistījās un tas notika mierīgi.

Gājienu uz Koņušennajas laukumu, kura priekšgalā Navaļnijs, Udaļcovs, šahists un politiķis Garijs Kasparovs un citi opozīcijas aktīvisti, pavadīja specvienības OMON kaujinieki.

Nelielas opozīcijas akcijas sestdien notika arī citās Krievijas pilsētās, bet dažviet bija pulcējušies arī Krievijas premjerministra un prezidenta amata kandidāta Vladimira Putina atbalstītāji.

Pirms 4.martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām Krievijas iedzīvotāji arvien biežāk iziet ielās, lai paustu savu atbalstu vai opozīciju Putinam.

Ceturtdien galvaspilsētā Maskavā Putina priekšvēlēšanu kampaņas veidotāji rīkoja plašu mītiņu Lužņiku stadionā, kuras sauklis bija "Mēs aizsargājam valsti". Akcijā piedalījās apmēram 130 tūkstoši cilvēku.

Savukārt svētdien Krievijas galvaspilsētā plašu protesta akciju rīkos opozīcijas pārstāvji, aicinot desmitiem tūkstošus cilvēku sadoties rokās un izveidot dzīvo ķēdi pilsētas centrālajā satiksmes apļveida krustojumā.

Tūkstošiem Putina atbalstītāju 18.februārī piedalījās demonstrācijās Tālajos Austrumos, Sibīrijā un Sanktpēterburgā, lai atbalstītu viņa kandidēšanu prezidenta vēlēšanās un mazinātu pret Putinu vērsto protestu nozīmi.

Bet 4.februārī visā Krievijā notika protesta akcijas "Par godīgām vēlēšanām", kurās pulcējās desmitiem tūkstoši Putina pretinieku.

Krievijas prezidenta vēlēšanām, kas gaidāmas 4.martā, Centrālā vēlēšanu komisija par prezidenta amata kandidātiem ir reģistrējusi valdošās partijas "Vienotā Krievija " izvirzīto premjerministru Vladimiru Putinu, Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas izvirzīto Genadiju Zjuganovu, partijas "Taisnīgā Krievija" izvirzīto Sergeju Mironovu, Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas kandidātu Vladimiru Žirinovski, kā arī neatkarīgo kandidātu uzņēmēju un miljardieri Mihailu Prohorovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!