Foto: AP/Scanpix

Krievijas vājā vieta ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzbūvētā sistēma, kurā viss ir atkarīgs no viena cilvēka, šādu viedokli šodien Konrāda Adenauera fonda rīkotajā diskusijā pauda Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska izveidotā fonda "Atvērtā Krievija" koordinators Vladimirs Kara-Murza.

Viņš atzina, ka Putina režīma atbalstītāji paši tic valsts politiskās sistēmas propagandai. "Pirms pieciem gadiem, kad Maskavā notika masu protesti, Putina režīms bija šokā un pēc tam krita panikā, jo režīms šādu rīcību iepriekš neparedzēja. Viņi paši bija noticējuši propagandai, ka neviens nav pret režīmu," sacīja eksperts.

Kara-Murza atgādināja, ka Krievijas vēsture liecina, cik ātri un pēkšņi viss mainās, kā piemēru minot Padomju Savienības sabrukumu 1991. gadā. "Neviens to negaidīja. Skaidrs, ka Krievijā gaidāma režīma nomaiņa uz demokrātiju un tam jāsāk gatavoties," pauda Kara-Murza.

Eksperts arī norādīja, ka Krievijā cilvēki neiesaistās politiskajos procesos, jo netic pārmaiņām. "Liela daļa cilvēku neiet balsot, jo viņi saprot, ka viņu balsis neko nemainīs. Putinam Krievijā ir maz atbalstītāju un tik pat maz pretinieku, bet pārējie ir tie, kam ir vienalga," uzskata fonda "Atvērtā Krievija" koordinators.

Kara-Murza arī norādīja uz mediju lomu propagandas vēstījumu radīšanā. "Sociālie un ekonomiskie uzlabojumi Krievijā ir Putina propaganda. Turklāt nav grūti radīt šādu tēlu, ja valsts kontrolē teju visus medijus. Vara ar mediju starpniecību rada tādus tēlus, kādus vēlas. Krievijas mediji propagandē, ka Putina režīms ir labs. Ja to stāsta gadu no gada, cilvēki tam notic," uzsvēra eksperts.

Kara-Murza piebilda, ka labākā dāvana Putina režīmam ir tā, ka labākie prāti pamet Krieviju. "Bet mēs tā nedarīsim," sacīja eksperts.

Kā ziņots, Kara-Murza ir Krievijas politikas opozicionārs un bija noslepkavotā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova draugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!