Foto: TASS/Scanpix/LETA
Krievijas opozīcijas pārstāvji piektdien, 24. septembrī, preses konferencē Lietuvas Seimā aicinājuši Eiropas Savienību (ES) neatzīt aizvadītajā nedēļas nogalē notikušās Valsts domes vēlēšanas, norādot, ka ir pietiekami daudz materiālu, kas liecina par rezultātu viltošanu nepieredzētā apmērā.

"Daudzi kolēģi Eiropā nākuši klajā ar paziņojumiem, ka šādas vēlēšanas un tajās ievēlēto parlamentu nevar atzīt par likumīgiem," norādījis viens no ieslodzītā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija tuvākajiem līdzgaitniekiem Vladimirs Milovs.

Viņš atgādinājis pagājušajā nedēļā Eiropas Parlamentā pieņemto rezolūciju, kurā ES aicināta būt gatavai neatzīt Krievijas parlamentu, ja vēlēšanās tiktu pārkāpti demokrātijas principi un starptautiskās tiesības.

"Bijušais [Lietuvas] premjerministrs Andrjus Kubiļus un bijusī Eiropas komisāre Sandra Kalniete izplatījuši paziņojumu, ka Eiropas Savienībai nevajadzētu atzīt šādas vēlēšanas, un es ceru, ka tas tiks apspriests Eiropas Parlamentā, Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā un citās institūcijās," sacījis Milovs.

"Tā mums vēl nekad nav bijis – tika nobīdīti malā faktiski visi neatkarīgie kandidāti, opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs atrodas cietumā un (..) gandrīz tika nogalināts, policija nāk mājās burtiski pie desmitiem tūkstošiem cilvēku. (..) Manuprāt, pastāv visi nosacījumi, lai neatzītu šīs vēlēšanas un tajās ievēlēto domi neatzītu par leģitīmu parlamentu," viņš piebildis.

Opozīcijas pārstāvis Ivans Ždanovs retoriski jautājis, vai vispār var runāt par vēlēšanām, ja tajās nav ļauts piedalīties opozīcijas kandidātiem.

"Faktiski vēlēšanās nepiedalījās neviens kandidāts, kurš neatbalsta prezidenta administrāciju" viņš norādījis.

Pēc Ždanova teiktā, ir pašsaprotami, ka starptautiskā sabiedrība viltotus balsošanas rezultātus nevar atzīt par likumīgiem.

Kā pastāstījis preses konferences rīkotājs, Seima deputāts no valdošās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" frakcijas Emanuelis Ziņģeris, Lietuvas parlaments nāks klajā ar paziņojumu, kurā sniegs novērtējumu Krievijas vēlēšanām, bet Lietuvas Ārlietu ministrija jau paudusi pilnīgi nepārprotamu viedokli, ka šīs vēlēšanas nav bijušas brīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!