Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijā Sanktpēterburgas Oktobra rajona tiesa piektdien pazīstamās opozīcijas politiķes Gaļinas Starovoitovas (attēlā) slepkavības organizētājam bijušajam Valsts domes deputātam Mihailam Gluščenko piesprieda 17 gadus cietumā.

"Tiesa atzina, ka Gluščenko kopā ar kādu neidentificētu personu nolēma nogalināt Valsts domes deputāti Gaļinu Starovoitovu ar mērķi apturēt viņas politiskās un valdības aktivitātes," teikts Ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Gluščenko - bijušais ultranacionālistu Liberāldemokrātiskās partijas parlamenta deputāts - pēc vairāku gadu bēguļošanas tika notverts 2009. gadā saistībā ar citu lietu.

Spriedumā ņemts vērā, ka viņš pēc notiesāšanas 2013. gadā jau izcieš astoņu gadu cietumsodu par izspiešanu.

Gluščenko tiesā atzina savu vainu Starovoitovas slepkavības organizēšanā un lūdza "Krievijas tautas piedošanu".

Gluščenko arī tiesā atzina, ka slepkavību pasūtījis kriminālā sindikāta "Tambova" līderis Vladimirs Barsukovs, kurš savas spēcīgās ietekmes dēļ tika dēvēts par Sanktpēterburgas "nakts gubernatoru".

"Viņš to pasūtīja, viņš to izdarīja. Ja es to nebūtu paveicis, viņi mani nogalinātu. Barsukovs ir ļoti skarbs cilvēks," pagājušajā nedēļā tiesā atzina Gluščenko.

Barsukovs, kurš ir pazīstams arī ar Kumarina vārdu, tiek turēts ieslodzījumā Maskavā. Šobrīd tiek veikta izmeklēšana saistībā ar viņa iespējamo līdzdalību vairākos noziegumos.

Viņš jau izcieš sodu par izspiešanu un reiderismu.

Krievijas Valsts domes deputāte partijas "Demokrātiskā Krievija" līdere Starovoitova tika nošauta savas mājas kāpņutelpā Sanktpēterburgā 1998. gada 20. novembrī.

Prokuratūra toreiz atzina, ka Starovoitova noslepkavota savas politiskās pārliecības dēļ. Liberālā deputāte un pazīstamā cilvēktiesību aizstāve atklāti kritizēja korupciju valsts aparātā un Čečenijas karu.

Politiķes slepkavība bija viens no vislielāko rezonansi izraisījušajiem noziegumiem toreizējā prezidenta Borisa Jeļcina laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!