Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) darbinieki aizveduši apcietināto Kremļa kritiķi Alekseju Navaļniju no Vladimiras apgabala Pokrovas labošanas darbu kolonijas Nr. 2 (IK-2), paziņoja opozicionāra līdzgaitniece Kira Jarmiša.

"Alekseju Navaļniju aizveda no IK-2. Pie viņa atbraukušo advokātu noturēja caurlaidē līdz pulksten 14.00, bet pēc tam teica: "Nav tāda notiesātā". Kur Aleksejs ir tagad, un uz kādu koloniju viņu ved – mēs nezinām," tviterī raksta Jarmiša.


Navaļnija preses sekretāre Jarmiša norāda, ka viņa advokāti un radinieki nav iepriekš informēti par politiķa pārvešanu. Taču klīstot baumas, ka viņu gribot pārvietot uz stingra režīma koloniju IK-6 "Melehovo".

"Problēma ar pārvešanu uz citu koloniju ir ne tikai tā, ka stingra režīma kolonija ir daudz briesmīgāka. Visu to laiku, kamēr mēs nezinām, kur ir Aleksejs, viņš paliek viens pret vienu ar sistēmu, kas jau mēģināja viņu nogalināt. Tāpēc tagad galvenais uzdevums ir pēc iespējas ātrāk viņu atrast," raksta Jarmiša.

Putina režīma korupcijas atmaskotājs Navaļnijs tika apcietināts 2021. gada februārī, kad atgriezās no Vācijas, kur ārstējās pēc viņa saindēšanas ar nervus paralizējošo vielu "Novičok". Tiesa viņam piesprieda divarpus gadu cietumsodu, jo, ārstējoties Berlīnē, tiesas ieskatā viņš esot pārkāpis 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda nosacījumus.

Savukārt šogad martā tiesa Navaļnijam piesprieda deviņus gadus stingra režīma kolonijā par "krāpniecību un necieņas izrādīšanu pret tiesu". Apsūdzība apgalvoja, ka politiķis nozadzis naudu, ko vāca kā ziedojumus saviem pretkorupcijas pētījumiem un prezidenta vēlēšanu kampaņai.

Maijā Navaļnijs paziņoja, ka viņu varētu pārvest uz stingra režīma koloniju IK-6 Vladimiras apgabala Melehovā. Šo ieslodzījuma vietu raksturojot kā "cietumu cietumā", viņš skaidroja.

Gan Navaļnijs pats, gan Rietumvalstis viņa vajāšanu uzskata par politiski motivētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!