Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas uzbrucēju orda, atkāpjoties no Kijivas piepilsētas Bučas, uz ielām, mājās un to apkārtnē atstājusi zvērīgas vardarbības liecības – simtiem civiliedzīvotāju līķu. Daļai mirušo sasietas rokas, citi – piesieti pie kokiem, bet vairums nošauti savu māju priekšā.

Ukrainas galvaspilsētas guļamrajons Buča pēc vairāk nekā mēnesi ilgušās okupācijas ar smagām kaujām atgūta piektdien. Krievijas Bruņoto spēku vienības, ar lieliem zaudējumiem atkāpjoties uz Baltkrieviju, lai, visticamāk, tiktu pārgrupētas kaujām Donbasa frontē, Irpiņai pieguļošo pilsētu pamatā atstājušas dienu iepriekš, bet apšaudes turpinājušās līdz pēdējo spēku aizbraukšanai.

Brīdinām – rakstā iekļautas fotogrāfijas un video ar noslepkavoto civiliedzīvotāju mirstīgajām atliekām. Uzskatām, ka par šiem kara noziegumiem ir jāinformē.

Pirmās fotogrāfijas no atbrīvotās Bučas publiskoja aģentūra AFP. Noprotams, ka tās fotokorespodents armijas pavadībā izbraucis caur kādu pilsētas ielu. Kā visās okupantu pamestajās teritorijās, brīva pārvietošanās pagaidām ir bīstama gan atstāto mīnu un paslēpto spridzekļu, gan nesprāgušās munīcijas dēļ.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šajā vienā ielā reportieris fiksēja vairāk nekā 20 civiliedzīvotāju mirstīgās atliekas. Daži mirušie nošaušanas brīdī, visticamāk, bija kaut kur devušies ar kājām vai velosipēdiem. Tomēr, kā redzams vairākās fotogrāfijās – lielākais vairums vientuļi guļ iepretī māju vārtiem. Pazīmes liecina, ka vīrieši, kuriem iepriekš nav ļauts evakuēties, izvesti savu māju priekšā un turpat sistemātiski nošauti.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sestdienas pašā vakarā parādījās divi Ukrainas bruņoto spēku karavīru uzņemti video gan no tās pašas, gan no citām pilsētas ielām, kurās arī iepretim mājām redzami sakņupuši cilvēku apveidi. Karavīru automašīnām starp tiem braucot zigzagā, video fiksēts, ka kādā, acīmredzami mērķtiecīgi sapulcinātā nogalināto vīriešu grupā viņiem ir aiz muguras sasietas rokas.

Video uzņemts šeit:

Neilgi pirms pusnakts sociālajos tīklos publiskotas arvien jaunas fotogrāfijas gan jau no iepriekš AFP fotogrāfa redzētās video fiksētajām ielām, gan citām Bučas vietām, kur Ukrainas armijas karavīri, apsekojot pilsētu, uzgājuši vietējo cilvēku mirstīgās atliekas.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Lai gan lielākais vairums mirušo ir vīrieši, starp zvērīgi noslepkavotajiem ir arī sievietes un nepilngadīgie. "The Times" reportieri satikuši kādu pensionāri, kura visu okupācijas laiku nav saskārusies ar būtiskām grūtībām un pāridarījumiem, bet nupat atklājusi, ka viņas kaimiņi turpat tuvējā mežā sasieti un noslepkavoti.

Noslepkavoti cilvēki uzieti arī citviet. Motižinas ciemā, kas agresoru kontrolē bija daudz īsāku laika periodu, uzieti sešu civiliedzīvotāju līķi – daļēji aprakti atrasti divu sieviešu un četru vīriešu līķi, kuri visi nogalināti ar šāvieniem galvā.

Nodarītie kara noziegumi tiek pielīdzināti tiem, ko Serbija pastrādājusi Srebreņicā, sistemātiski nogalinot musulmaņus, kā arī Krievijas īstenotajai čečenu sistemātiskajai nogalināšanai, dēvētai par "začistku" Otrā Čečenijas kara laikā.

Sestdienas laikā masu kapā pie pilsētas apglabāti jau 280 atrastie civiliedzīvotāji, bet nodarīto postījumu apzināšana vēl turpinās, vakarā aģentūrai AFP ziņoja Bučas mērs Anatolijs Fedoruks. Paredzams, ka kopējais civilo upuru skaits Ukrainas spēku atbrīvotajās Kijivas apgabala pilsētās un ciemos būs daudz lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!