Krievijas parlamenta augšpalāta - Federācijas padome - trešdien apstiprināja likumprojektu, kas atceļ reģionālo gubernatoru vēlēšanas un dod iespēju prezidentam pašam nominēt kandidātus.
Amatpersonas saka, ka šo grozījumu mērķis esot nostiprināt nacionālo vienotību un sagraut noziedzīgos klanus, kas dominē vairākos reģionos, it īpaši konfliktu plosītajā Ziemeļkaukāzā.

Federācijas padomes senatori ar 145 balsīm pret vienu nobalsoja par likumprojektu, kas dos iespēju prezidentam nominēt gubernatora amata kandidātus 89 federālajos reģionos, kurus pēc tam apstiprinās vietējās asamblejas.

Likumprojekts paredz atcelt tiešās Krievijas federālo pārstāvju vēlēšanas, aizstājot tās ar balsojumu vietējās likumdevēju sapulcēs, kurās gubernatori tiks izraudzīti no prezidenta izvirzītajiem kandidātiem.

Jaunais provinces gubernatora kandidāts prezidentam jāizvirza 35 dienas pirms iepriekšējā federālā pārstāvja vadītāja pilnvaru termiņa beigām. Savukārt reģionālajam parlamentam savs lēmums jāpieņem 14 dienu laikā.

Saskaņā ar sākotnējo likumprojekta redakciju bija paredzēts, ka gadījumā, ja parlaments divas reizes pēc kārtas noraidītu prezidenta izvirzītās kandidatūras, prezidentam būtu tiesības likumdevēju sapulci atlaist.

Otrajā lasījumā Valsts domes deputāti šo normu nedaudz mīkstināja.

Tagad mēneša laikā pēc atkārtotās prezidenta izvirzītās kandidatūras noraidīšanas paredzēta iespēja īstenot saskaņošanas procedūras. Kad tās beigsies, prezidentam būs tiesības trešo reizi izvirzīt kandidātu vai uz laiku, kas nepārsniedz pusgadu, iecelt gubernatora pagaidu vietas izpildītāju, vai arī atlaist reģionālo parlamentu.

Vietējos likumdevējus prezidents varēs atlaist pēc tam, kad tie trešo reizi būs noraidījuši viņa izvirzīto kandidātu.

Likumprojekts arī paredz, ka pirms tā spēkā stāšanās brīža ievēlētie gubernatori var prezidentam izvirzīt jautājumu par uzticības izteikšanu.

Saskaņā ar jauno likumu par gubernatoru varēs kļūt Krievijas pilsonis, kas sasniedzis 30 gadu vecumu. Šo amatu viens cilvēks varēs ieņemt uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus.

Novembrī tiekoties ar Valsts domes frakciju "Vienotā Krievija", prezidents Vladimirs Putins apgalvoja, ka jaunā gubernatoru iecelšanas kārtība ne tikai "palīdzēs nostiprināt izpildvaras vertikāli, bet arī paaugstinās reģionu deputātu korpusa lomu un nozīmi".

Likumprojektu jau apstiprinājusi Valsts dome un, lai tas stātos spēkā, likums jāparaksta Putinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!