Krievijas Federācijas padome ir gatava ratificēt robežlīgumus ar Igauniju, bet "tīrā formā, bez piezīmēm, ja Igaunijas kolēģi vēlas normālas attiecības ar kaimiņiem", paziņoja Krievijas parlamenta augšpalātas - Federācijas padomes - priekšsēdētājs Sergejs Mironovs.
"Mēs esam gatavi parakstīt līgumu, bet bez kādām piezīmēm, atsauksmēm uz kaut kādiem seniem dokumentiem, kas izvilkti no skapja ar naftalīnu," sacīja Mironovs.

Robežlīgumu ratifikācijas procesa apturēšanu viņš nodēvēja par "igauņu problēmu".

Kā ziņots, Krievijas Ārlietu ministrija trešdien paziņoja, ka Igaunijas un Krievijas robežlīguma ratifikācija Krievijas parlamenta augšpalātā - Federācijas padomē - ir "kļuvusi neiespējama" Igaunijas parlamenta veikto labojumu dēļ.

"Krievijas puse darbojās pēc labākās sirdsapziņas un balstījās arī uz oficiālās Tallinas vairākkārtējiem solījumiem, ka no Igaunijas puses nebūs nekādu soļu, kas būtībā torpedēs šo procesu. Diemžēl šie solījumi netika pildīti," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija uzsver, ka "Igaunijas parlamenta pieņemtajā ratifikācijas likuma tekstā ietverti Maskavai nepieņemami atzinumi, kas piesaista minētās vienošanās Igaunijas iekšpolitiskiem dokumentiem, kas neatbilst objektīvām reālijām, rada nepatiesu kontekstu šo vienošanos interpretēšanai un realizēšanai, tādējādi padarot par bezjēdzīgu ilgu gadu darbu, kas tika ieguldīts to parakstīšanai".

"Forma, kādā Igaunija ratificēja līgumus par robežu ar Krieviju, ir guvusi viennozīmīgi negatīvu reakciju Krievijas sabiedrībā. Igaunijas parlamenta ieņemtās pozīcijas fonā šo vienošanos virzīšana ratifikācijai Krievijas Federācijas padomē kļūst neiespējama," teikts paziņojumā.

Kā LETA jau ziņoja, Igaunijas parlaments pirmdien ārkārtas sēdē ratificēja Igaunijas un Krievijas robežlīgumus. Ratifikācijas likuma preambulā norādīts, ka parlaments, ratificējot robežlīgumus, ņem vērā 1918.gada 24.februārī pasludinātās Igaunijas Republikas tiesisko pēctecību, kā tas norādīts valsts konstitūcijā, kā arī Igaunijas Augstākās Padomes 1991.gada 20.augusta lēmumu "Par Igaunijas valstisko neatkarību" un parlamenta 1992.gada 7.oktobra deklarāciju "Par konstitucionālās valsts iekārtas atjaunošanu".

Tādējādi preambulā nav tieši minēta Igaunijas okupācija un aneksija, taču uz to netieši norāda pieminētie tiesiskie akti. Piemēram, 1992.gada 7.oktobra parlamenta deklarācijā norādīts, ka 1940.gadā Igaunija kļuva par Padomju Savienības agresijas upuri un tika nelikumīgi iekļauta PSRS sastāvā.

Igaunijas prezidents Arnolds Rītels robežlīgumus parakstīja trešdien.

Balstoties uz to, ka Igaunijas Rīgikogu apstiprinātajā ratifikācijas likumā minēts arī 1920 gadā starp Igauniju un Krieviju noslēgtais miera līgums, norādot, ka tas nav zaudējis savu spēku, krievu politologi nekavējoties pauda šaubas par to, vai Igaunijas un Krievijas robežlīgumi varētu tikt ratificēti Krievijas parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!