Foto: RIA Novosti/Scanpix
Vairāk nekā 168 000 krievu parakstījuši interneta petīciju, pieprasot Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva demisiju, tādējādi reaģējot uz viņa aicinājumu skolotājiem, kas vēlas algu paaugstinājumu, meklēt citu nodarbi.

Medvedeva izteikumi, kas tikuši uztverti kā pierādījums viņa atsvešinātībai no ierindas pilsoņu dzīves, izsaukuši sašutuma vētru presē un sociālajos medijos, un interneta petīciju vietnē "Change.org" līdz piektdienas pēcpusdienai parakstījuši jau vairāk nekā 168 000 cilvēku.

"Valdība jāvada personai, kas ir kompetenta, izglītota un rūpējas par valsti," raksta petīcijas autors Aleksandrs Lī. "Šobrīd mēs redzam gluži pretējo."

Saskaņā ar Krievijas likumiem parlamenta apakšpalātai jāsarīko debates par ikvienu petīciju, kuru parakstījuši vismaz 100 000 cilvēku.

Jaunatnes izglītībai veltītajā forumā, atbildot uz kāda universitātes pasniedzēja jautājumu, kāpēc skolotāji mēnesī saņem tikai 15 000 rubļu (aptuveni 200 eiro), bet policisti ir ievērojami labāk apmaksāti, Medvedevs otrdien atbildēja, ka "nav vajadzības salīdzināt. Jautājums ir par to, ko jūs dzīvē izvēlaties".

Viņš piebilda, ka skološana ir "aicinājums". "Ja jūs vēlaties pelnīt naudu, ir milzums lielisku vietu, kur jūs to biznesā varat izdarīt ātrāk un labāk. Taču jūs neejat biznesā," norādīja premjers.

Saskaņā ar statistikas datiem vidējā alga Krievijā ir 37 000 rubļu (507 eiro), kamēr skolotāji vidēji mēnesī saņem 32 000 rubļu. Taču šīs summas ir ļoti atšķirīgas dažādos reģionos.

Dagestānā, kur dzīvo jautājuma uzdevējs, skolotāja vidējā mēnešalga ir 18 000 rubļu, vēsta laikraksts "Kommersant".

"Premjerministra iespaidi ir pilnībā saprotami," indīgā komentārā norāda laikraksts "Moskovskij Komsomolec". "Mēs visi ļoti labi zinām par valdības amatpersonām, kas spēj sekmīgi savienot savu pamatdarbu ar biznesu, tostarp lielo biznesu."

Savukārt avīze "Novaja Gazeta", komentējot premjera izteikumus, uzsver, ka "cinisms nedrīkst būt par pamatu valsts iekšpolitikai. Tas valstij un birokrātiem parasti beidzas bēdīgi".

Jau maijā Medvedevs izsauca sabiedrības sašutumu un izsmieklu, kad, viesojoties anektētajā Krimā, viņš pensionāriem paziņoja: "Naudas nav, taču jūs turieties!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!