Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV federālās varasiestādes apsūdzējušas Krievijas pilsoni gadiem ilgos centienos ietekmēt ASV politiku, izmantojot amerikāņu organizācijas Floridā, Džordžijā un Kalifornijā, lai vairotu šķelšanos un izplatītu prokrievisku propagandu.

Aleksandrs Ionovs, kurš dzīvo Maskavā, gandrīz deviņus gadus sadarbojās ar Krievijas amatpersonām, lai finansētu un vadītu ASV organizācijas, teikts piektdien Floridā publicētajā federālajā apsūdzības rakstā. Dokumentā šīs organizācijas nav nosauktas, bet teikts, ka Ionovs regulāri konsultējis arī divu politisko kandidātu kampaņas Floridā 2017. un 2019.gadā.

Ionovs apsūdzēts, ka organizējis "nekaunīgu ietekmes kampaņu, pārvēršot ASV politiskās grupas un ASV pilsoņus par Krievijas valdības instrumentiem," teikts ASV Tieslietu ministrijas Nacionālās drošības nodaļas vadītāja Metjū Olsena rakstiskā paziņojumā.

Apsūdzības rakstā teikts, ka 2016.gadā Ionovs palīdzējis kādai Floridas grupai organizēt demonstrācijas četrās pilsētās, lai atbalstītu "Petīciju par genocīda noziegumu pret afrikāņiem Amerikas Savienotajās Valstīs", ko grupa pirms tam pēc Ionova ieteikuma bija iesniegusi ANO.

Apsūdzības rakstā šī grupa nav nosaukta, bet ASV amatpersonas atklāja, ka runa ir par Juhuru kustību, ko vada Afrikāņu tautas sociālistu partija. Piektdien kustības birojā Floridā tika veikts reids, pēc kura kustības pārstāve preses konferencē cita starpā paziņoja, ka grupa atbalsta Krieviju.

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) īpašais aģents Deivids Vokers piektdien preses konferencē sacīja, ka lieta ietver "dažus no kliedzošākajiem un acīmredzamākajiem pārkāpumiem, kādus esam redzējuši no Krievijas valdības puses, lai destabilizētu un grautu uzticību Amerikas demokrātijai. (..) Krievijas izlūkdienestu draudi turpinās un nerimst."

Viņš sacīja, ka šis apsūdzības raksts, kurā vienīgais apsūdzētais ir Ionovs, ir tikai pirmais solis.

Saskaņā ar ASV varasiestāžu rīcībā esoši informāciju Ionovs dibinājis un vada Krievijas antiglobalizācijas kustību, ko finansē Krievijas valdība. Viņš izmantoja šo organizāciju, lai finansētu un ietekmētu amerikāņu politiskās grupas un nodotu tām Krievijas Federālā drošības dienesta instrukcijas.

ASV varasiestādes uzskata, ka 2015.gadā Ionovs apmaksājis kādas Floridas organizācijas līdera braucienu uz Maskavu, un nākamos septiņus gadus Ionovs kontrolējis un vadījis šīs organizācijas līderus.

Vismaz viens no amerikāņiem, ar kuriem Ionovam bijusi darīšana, sapratis, ka Ionovu atbalsta un kontrolē Krievijas valdība, bet secinājis, ka tas viņiem netraucējot.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šī gada februārī Ionovs saviem Krievijas Federālā drošības dienesta kontaktiem sacījis, ka licis grupai Sentpītersbērgā, Floridā, atbalstīt Krieviju informācijas karā, ko sākušas ASV un Eiropa.

Ionovs apsūdzēts arī par to, ka vadījis un kontrolējis politisko organizāciju Kalifornijā, kas iestājas par štata atdalīšanos no ASV. 2018.gadā Ionovs finansiāli atbalstījis šīs organizācijas rīkotos protestus pie Kalifornijas valdības mītnes Sakramento un mēģinājis pārliecināt organizācijas līderi iebrukt gubernatora birojā. Pēc protestiem Ionovs rakstījis Krievijas Federālā drošības dienesta aģentam, ka viņš prasījis nekārtības, norādot, ka tagad tādas sarīkotas.

Ionovam izvirzītas apsūdzības sazvērestībā ar mērķi panākt, lai ASV pilsoņi darbotos kā Krievijas valdības nelegālie aģenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!