Krievijas nodomi izveidot speciālo ekonomisko zonu (SEZ) Ustjlugas ostas reģionā, kas atrodas blakus Igaunijai, varētu ietekmēt Igaunijas tranzītu, ziņo "Eesti Ekspress".
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā parakstīja speciālo ekonomisko zonu likumu, kas paredz, ka viena šāda SEZ tiks izveidota Krievijas ostā Ustjlugā, kas atrodas starp Sanktpēterburgu un Igaunijas pilsētu Narvu.

Jaunā situācija Ustjlugas ostā ilgtermiņā noteikti ietekmēs Igaunijas tranzīta nozari, norādīja Igaunijas dzelzceļa kompānijas "Eesti Raudtee" attīstības direktors Raivo Vare.

Viņš arī norādīja, ka Igaunijas teritoriju šķērsojošo kravu apjoms ievērojami varētu nesamazināties, tomēr visvairāk tiks ietekmēti Igaunijas plāni veidot industriālos parkus. Nopietni tiks ietekmēti arī tie uzņēmumi, kuri nodarbojas ar Krievijas izejvielu pārstrādi vai ražo produkciju Krievijas tirgum.

Tiek plānots, ka Ustjlugas SEZ izveidē tiks investēti 5-6 miljardi dolāru (2,9-3,5 miljardi latu). Tiek prognozēts, ka līdz 2015.gadam Ustjlugas ostas kapacitāte varētu sasniegt 70-100 miljonus tonnu gadā, salīdzinot ar pašreizējiem 800 000 tonnu.

"Mūsu kaimiņi piesauc lielus skaitļus, lai piesaistītu vairāk uzmanības," uzskata Vare. Viņš piebilda, ka minētos datus nevajadzētu uztvert pārāk nopietni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!