Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas iekšlietu ministrijas amatpersonas piektdien paziņojušas, ka policijas izmeklēšanā secināts, ka Kremļa politikas kritiķi Alekseju Navaļniju mocījis aizkuņģa dziedzera iekaisums jeb pankreatīts un vielmaiņas problēmas, vienlaikus noraidot Eiropas laboratoriju atklāto, ka viņš bijis saindēts, vēsta "The Moscow Times".

Jau ziņots, ka 44 gadus vecais opozicionārs saļima lidmašīnā, kura bija ceļā no Sibīrijas uz Maskavu. Pēc vairāk nekā diennakti ilgas viņa noturēšanas komā Omskā, pēc neatslābstošiem pieprasījumiem viņu ļaut izvest no valsts, tas arī tika panākts, un Navaļnijs tika nogādāts Berlīnes klīnikā. Vācijā eksperti secināja, ka opozicionārs bijis saindēts ar tā dēvētā "Novičok" tipa nervu aģentu jeb indi, kas primāri paralizē nervu darbību.

Tagad Krievijas iekšlietu ministrijas pārstāvji paziņojuši, ka ārsti, kuru aprūpē gandrīz divas dienas atradās Navaļnijs pirms viņa izvešanas no valsts, apstiprinājuši diagnozi, ka Navaļnijs cietis no "ogļhidrātu vielmaiņas traucējumiem un hroniska pankreatīta".

"Saindēšanas diagnoze netika apstiprināta," teikts iekšlietu ministrijas paziņojumā. Policija norādījusi, ka indes pēdas nav atrastas ne uz Navaļknija drēbēm, ne viņa viesnīcas numurā atrastajām drēbēm, ne lidostas kafejnīcā, kur viņš dzēris tēju pirms lidojuma.

Pēc Navaļnija saindēšanas, kuru apstiprinājuši pētījumi laboratorijās Eiropā, ES dalībvalstis ir lēmušas celt sankcijas pret vairākām Krievijas amatpersonām, to pamatojot ar faktu, ka "Novičok" līmeņa inde nevarētu tikt izmantota bez Krievijas Federālā drošības dienesta, Aizsardzības ministrijas vai pat prezidenta Vladimira Putina rīkojuma. Navaļnijs savukārt apgalvo, ka Putins personīgi vainojams viņa indēšanā.

Kremlis līdzšinējās apsūdzības noraidījis, un Krievijas amatpersonas sankcijas nosodījušas.

Navaļnijs iepriekš vairākkārt apstiprinājis, ka pēc pilnīgas atlabšanas atgriezīsies Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!