Foto: AFP/Scanpix

Reaģējot uz Krievijas politiku, NATO plāno būtiski pārveidot savu komandstruktūru, lai uzlabotu karavīru un tehnikas pārvietošanu pāri Atlantijas okeānam un Eiropas iekšienē, otrdien pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Jau trešdien aizsardzības ministru sanāksmē Briselē notiks balsošana par alianses komandstruktūru reorganizāciju. Stoltenbergs pauda pārliecību, ka sanāksmes dalībnieki projektu apstiprinās.

"Mums ir jābūt spējīgiem pārvietot spēkus, karavīrus pāri Atlantijas okeānam, no Ziemeļamerikas uz Eiropu," pavēstīja Stoltenbergs. "Mūsu spēja pārvietot spēkus ir būtiska atturēšanai un kolektīvajai aizsardzībai."

Paredzēts, ka tiks izveidoti jauni jūras spēku plānošanas un vadības, kā arī loģistikas centri. Viens no jaunajiem komandcentriem koncentrēsies uz kuģu maršrutu aizsardzību Atlantijas okeānā, bet vēl viens uzlabos spēku un tehnikas pārvietošanu Eiropā.

Alianses komandstruktūru modernizācija un reorganizācija tikusi apspriesta jau ilgu laiku.

Kā skaidro ziņu aģentūra DPA, tādā veidā NATO grasās reaģēt uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina agresīvo politiku.

Beidzoties Aukstajam karam, NATO darbinieku skaits tika samazināts no 22 000 līdz 6800, bet galveno štābu skaits saruka no 33 līdz septiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!