Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas premjerministrs un valdošās partijas "Vienotā Krievija" līderis Vladimirs Putins skaidro partijas balsu zaudējumu parlamenta vēlēšanās ar tās pēdējo gadu iespaidīgo darbību, otrdien informē aģentūra "Interfax".

Jau vēstīts, ka "Vienotā Krievija" zaudējusi 77 vietas parlamenta apakšpalātā un tai vairs nepieder "konstitucionālais vairākums", tomēr vēl arvien ir lielākais mandātu skaits - 238 no 450 vietām Valsts Domē.

"Jā ir zaudējumi, tie ir neizbēgami. Tie būs neizbēgami ikvienam poltiskam spēkam, kurš jau kuro gadu uzņēmies atbildību par stāvokli valstī," klāstījis Putins.

Viņš arī apsolījis, ka martā pēc valsts prezidenta vēlēšanām jānotiek "būtiskai valdības un gubernatoru korpusa atjaunotnei". Iepriekš pašreizējais valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs solījis "nopietnus lēmumus" tiem gubernatoriem, kuru pārvaldītajos reģionos "Vienotā Krievija" guvusi sliktākos rezultātus.

Jau vēstīts, ka Kremļa partijas "Vienotā Krievija" iegūtais vairākums parlamenta apakšpalātas - Valsts Domes vēlēšanās - "ļaus mierīgi strādāt, nodrošinot stabilitāti," pirmdien paziņojis valsts premjerministrs un prezidenta amata kandidāts Vladimirs Putins, informē aģentūra "RIA Novosti".

"Vienotā Krievija, nepārspīlējot, pēdējo gadu laikā ir veidojusi lielāko daļu no politiskās stabilitātes fundamenta, tāpēc tās veiksmīga uzstāšanās vēlēšanās ir svarīga ne tikai valdībai, bet arī visai valstij," valdības sēdē sacījis Putins.

Viņš piebildis, ka "Vienotā Krievija" saglabājusi vairākumu parlamentā, kas ļaus "mierīgi un ritmiski strādāt".

Atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem, "Vienotā Krievija" ieguvusi 238 deputātu krēslus 450 vietu parlamentā. Tas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdz šim pieejamais "konstitucionālais vairākums" ar 60 % balsu, taču pietiekami, lai apstiprinātu vēlamos likumus un valdību.

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija (KPRF) ieguvusi 19,16% balsu un 92 mandātus, "Taisnīgā Krievija" - 13,22% un 64 mandātus, bet Vladimira Žirinovska Krievijas Liberāldemokrātiskā partija (LDPR) - 11,66% balsu un  56 mandātus.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 7% barjeru.  Grigorija Javlinska vadītā partija "Ābols" ir piektajā vietā ar 3,25% balsu, partija "Krievijas patrioti" ieguvusi 0,96%, bet partija "Taisnā lieta" - nedaudz vairāk par 0,5% balsu.

Vēlētāju aktivitāte bija 60,2%  Balsstiesības ir 109 miljoniem Krievijas pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!