Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva paspārnē esošā Cilvēktiesību padome piektdien pēc īpašas sēdes par cilvēktiesību ievērošanu decembra sākumā notikušajās Krievijas Valsts domes vēlēšanās nolēma aicināt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāju Vladimiru Čurovu atkāpties no amata, kā arī pauda uzskatu, ka pēc jauno vēlēšanu likumu pieņemšanas saskaņā ar tiem būt jārīko ārkārtas parlamenta vēlēšanas, liecina paziņojums padomes mājaslapā.

Padome piektdien uzklausīja Krievijas Ģenerālprokuratūras, Izmeklēšanas komitejas, Iekšlietu ministrijas un Maskavas pilsētas tiesas pārstāvjus, kā arī vairāku nevalstisko organizāciju locekļus un neatkarīgus ekspertus par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem Valsts domes vēlēšanās.

Uzklausot visu informāciju, padome paziņoja, ka tā konstatējusi: "daudzie ziņojumi par lieko vēlēšanu biļetenu iemešanu, balsošanas protokolu pārrakstīšanu, nepamatotu novērotāju un žurnālistu izraidīšanu, fotografēšanas un filmēšanas aizliegumiem, citi vēlēšanu tiesību pārkāpumi, kā arī neizskaidrojami vēlēšanu statistikas paradoksi radījuši pilsoņu masveida neuzticēšanos vēlēšanu rezultātiem."

Cilvēktiesību padome uzskata, ka tā sekas ir "morāla un politiska vēlēšanu sistēmas un uz tās pamata izveidotās parlamenta apakšpalātas diskreditācija, kas rada reālus draudus Krievijas valstiskumam."

Padome uzskata, ka tāpēc ir nepieciešams izteikt neuzticību CVK priekšsēdētājam Čurovam un piedāvāt viņam atstāt amatu uzticības zaudēšanas dēļ. Iepriekš padomes loceklis Jurijs Džibladze "gazeta.ru" skaidroja, ka tāds formulējums izvēlēts, jo saskaņā ar likumu prezidents CVK vadītāju nevar atlaist. "Tagadējās [prezidenta] vēlēšanu kampaņas laikā šis amats jāieņem cilvēkam ar nevainojamu reputāciju un autoritāti pilsoniskajā sabiedrībā," pārliecināta padome.

Padome arī norāda, ka ir steidzami jāizskata ziņojumi par vēlēšanu likumu pārkāpumiem un jāsauc pie kriminālatbildības personas, kas vainojamas balsošanas rezultātu viltošanā. Tāpat esot jāizformē vēlēšanu komisijas, kuru vainas dēļ tika izkropļoti vēlētāju gribas izpaušanas rezultāti.

Padome uzsver, ka līdz 2012.gada martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām ir jāatjauno vēlēšanu komisiju sastāvs, izslēdzot no tām personas, kuras "diskreditējušās sevi ar vēlēšanu likumu pārkāpumiem". Labprātīgas atzīšanās gadījumā tās no kriminālās un administratīvās atbildības būtu atbrīvojamas, uzskata Cilvēktiesību padome.

Padome uzsver nepieciešamību nodrošināt maksimālas vēlētāju tiesību ievērošanas garantijas prezidenta vēlēšanās, galvenokārt –novērotāju un žurnālistu tiesību stingru ievērošanu.

Padome uzsver, ka nepieciešamas pēc iespējas ātrāk pieņemt "jaunu vēlēšanu likumdošanu ar mērķi sarīkot saskaņā ar to ārkārtas parlamenta vēlēšanas". Līdz tam esot jāizveido "pārrunu mehānisms ar mērķi sasniegt taisnīgu sabiedrisko līgumu starp pilsoņiem un valsti pārejas uz jauno politisko realitāti laikā," teikts prezidenta Cilvēktiesību padomes paziņojumā.

Jau ziņots, kapar daudzskaitlīgiem pārkāpumiem Krievijas Valsts domes sestā sasaukuma priekšvēlēšanu kampaņas laikā ziņoja opozīcijas partiju atbalstītāji un starptautiskie novērotāji no Eiropas Padomes. Pēc balsošanas beigām 4.decembrī internetā parādījās desmitiem videofailu, kas liecina par pārkāpumiem dažādos vēlēšanu iecirkņos.

Cilvēku neapmierinātība ar vēlēšanu rezultātiem izraisīja protestu akcijas ielās, un līdz šim lielākā notika 10.decembrī Bolotnajas laukumā Maskavā, kas, pēc dažādām aplēsām, pulcēja no 25 līdz 60 tūkstošiem cilvēku. Viens no galvenajiem mītiņa lozungiem bija aicinājums Čurovam demisionēt. Atcelt vēlēšanu rezultātus un sarīkot jaunas vēlēšanas Krievijas varas iestādes aicināja arī Eiropas Parlaments.

Čurovs un Medvedevs šādas prasības neuzskata par likumīgām, un prezidents arī iestājās par CVK priekšsēdētāju. Pēc vēlēšanām tiekoties ar prezidentu, Čurovs pavēstīja, ka viņa prognoze par dalību vēlēšanās bijusi precīzāka nekā Krievijas desmit vadošajām socioloģisko pētījumu kompānijām, kļūdoties tikai par 0,2%. "Jūs esat gandrīz burvis – tā jūs daži partiju līderi sauc," uz to atbildēja Medvedevs, uz ko Čurovs atbildēja, ka tikai mācoties par burvi, tā citējot slaveno padomju bērnu filmu "Pelnrušķīte", tolaik ziņoja "RIA Novosti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!