Foto: Reuters/Scanpix
Ja ziņas par masveida pārkāpumiem Krievijas Valsts domes vēlēšanās apstiprināsies, jārīko atkārtotas vēlēšanas, paziņoja Krievijas prezidenta paspārnē esošā Pilsoniskās savienības attīstības un cilvēka tiesību padome, vēsta raidorganizācija BBC.

Šāds paziņojums piektdien ievietots padomes mājas lapā.

"Katru signālu ir rūpīgi jāpārbauda. Falsificētājiem jāstājas tiesas priekšā," teikts paziņojumā.

Padome arī norāda, ka ir jāpārskata "neskaitāmie tiesu lēmumi par administratīvajiem arestiem", kas piespriesti opozīcijas pārstāvjiem, kuri kopš pirmdienas piedalās masu protestos.

Padomes locekļi norāda, ka Krievijas sabiedrība kļūst par pilsonisko savienību, kas "rīt būs pakļauta pārbaudījumiem".

Paziņojumu parakstījuši 25 padomes locekļi. Iepriekš vēlēšanu pārkāpumu dēļ no tās atkāpās publiciste Irina Jasina un žurnāliste Svetlana Sorokina.

Jau vēstīts, ka kopš svētdienas Maskavas centrā notiek nesankcionētas protesta akcijas, kurās aizturēti simtiem cilvēku. Vislielākais aizturēto skaits bija otrdien, kad tika aizturēti 569 cilvēki. Aizturēto vidū ir arī žurnālisti.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 7% vēlētāju atbalstu ieguvušas četras partijas. Premjerministra Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,3% balsu, kas nozīmē, ka partijai Valsts domē ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā.

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,2% un 92 deputātu vietas, "Taisnīgā Krievija" - 13,25% un 64 deputātu mandātus, bet Krievijas Liberāldemokrātiskā partija - 12% balsu un 56 deputātu vietas Valsts domē.

Svētdien notikušās Valsts domes vēlēšanas kritizēja starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs trešdien pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!