Foto: EPA/LETA
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs apsolījis zemestrīcē un cunami cietušajai Japānai sniegt humāno palīdzību un parūpēties arī par Japānas pilsoņu nodarbinātību Krievijas Tālo Austrumu reģionā un Sibīrijā, informē aģentūra "Interfax".

Medvedevs norādījis, ka tiek gatavoti humānās palīdzības - pārtikas, medikamentu un citu nepieciešamu preču sūtījumi. Krievijas slimnīcas un sanatorijas varētu uzņemt stihijā cietušos.

"Un vispār mums jāapsver, kā nepieciešamības gadījumā izmantot daļu no mūsu kaimiņu darbaspēka potenciāla, īpaši - reti apdzīvotajos Tālo Austrumu un Sibīrijas rajonos," sacījis Krievijas prezidents.

Šādu piedāvājumu Krievijas mediji vērtē kā neparastu, jo Krievija un Japāna strīdas par Dienvidkuriļu salām, kuras katra uzskata par savu īpašumu. Krievija pat tādēļ grasās palielināt militāro klātbūtni Tālajos Austrumos.

Vienlaikus Krievijas varas iestādēs dažādi mēģina ierobežot ieceļotāju plūsmu no Austrumāzijas valstīm, pirmām kārtām Ķīnas, kuras pilsoņi arvien lielākā skaitā ierodas Amūras novadā un citos abu valstu pierobežas rajonos.

Kā ziņots, pagājušajā piektdienā Japānas Honsjū salas ziemeļaustrumu piekrasti skāra 9,0 balles pēc Rihtera skalas spēcīga zemestrīce, bet vēlāk pāri piekrastes rajoniem brāzās 10 metrus augsti cunami viļņi.

Tiek lēsts, ka gājuši bojā vismz 20 000 cilvēku. Sagrautas vairāk nekā 55 000 māju, pajumti zaudējuši vairāk nekā pusmiljons cilvēku.

Sthija izraisījusi avāriju "Fukušimas 1" AES, kas draud kļūt par nopietnāko incidentu, kopš Černobiļas AES avārijas 1986. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!