Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas prokuratūra pieprasījusi 18 gadu cietumsodu bijušajam ASV jūras kājniekam Polam Vīlanam, kurš tika aizturēts 2018.gada decembrī un apsūdzēts spiegošanā.

50 gadus vecais Vīlans, kuram ir arī Lielbritānijas, Kanādas un Īrijas pilsonība, apsūdzēts par Krievijas valsts noslēpumu iegūšanu. Vīlans apgalvo, ka lieta pret viņu ir safabricēta un ka viņš paņēmis no kāda sava paziņas zibatmiņu, kas tiek uzskatīta par svarīgu apsūdzību pierādījumu, domādams, ka tajā ir brīvdienu fotogrāfijas.

Vīlana ģimene apgalvo, ka viņš ieradies Maskavā, lai piedalītos drauga kāzās.

Tiesas prāva, kas notika aiz slēgtām durvīm, noslēdzās šodien. Spriedums gaidāms 15. jūnijā, sacīja Vīlana advokāts. Viņš žurnālistiem pēc tiesas sēdes atklāja, ka prokuratūra lūgusi piespriest Vīlanam 18 gadu cietumsodu kolonijā. Maksimālais sods, ko var piespriest par šādām apsūdzībām, ir 20 gadi cietumā.

"Ja godīgi, mēs esam šokā," sacīja advokāts, piebilstot, ka Vīlans reaģējis mierīgi uz prokuratūras paziņojumu. Advokāts sacīja, ka prokuratūra uzskata Vīlanu par virsnieku ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūrā (DIA). Vīlans tiesā apalvoja, ka nav spiegojis un nav vācis slepenu informāciju. Viņš sacīja, ka pierādījumi, ko tiesā iesniedzis viņa advokāts, ir ignorēti, un tiesa ir noskaņota par labu prokuratūrai.

Sākotnējās noklausīšanās laikā Vīlans vērsās pie žurnālistiem un ASV prezidenta Donalda Trampa, apgalvojot, ka viņam liegta piekļuve pilnīgam dokumentu tulkojumam un reti atļauts tikties ar savu advokātu. Vīlana brālis Deivids sacīja, ka ģimene sagaida notiesājošu spriedumu. "Taisnīgā sistēmā tiesa attaisnotu Polu, balstoties uz pierādījumu trūkumu. Bet mēs sagaidām netaisnu spriedumu," sacīja Deivids.

Savienotās Valstis ir nosodījušas Vīlana aizturēšanu, norādot, ka tam nepietiek pierādījumu. ASV vēstnieks Krievijā Džons Salivans pagājušajā mēnesī kritizēja izturēšanos pret Vīlanu, sakot, ka viņam liegta piekļuve veselības aprūpei un nav ļauts sazināties ar ģimeni.

Jaunā koronavīrusa dēļ varasiestādes liegušas žurnālistiem un vēstniecības darbiniekiem piekļuvi tiesas sēdēm.

Vīlana advokāts iepriekš pavēstīja, ka trīs aizstāvības puses liecinieki neieradās uz tiesas sēdi, baidoties inficēties ar jauno koronavīrusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!