Foto: Kadrs no video

Krievijas Belgorodas apgabalā pēc tur notikušās operācijas joprojām vērojama varasiestāžu panika, haoss un neskaidrība, "propaganda ir salūzusi", bet Kremli ir dezorientējusi vietējo iedzīvotāju "lojalitāte pret dumpiniekiem" , TV pastāstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes runasvīrs Andrijs Jusovs.

Krievijas Belgorodas apgabalā pirmdien iebruka Ukrainas pusē karojošas krievu brīvprātīgo vienības leģions "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" (RDK). Ukrainas varasiestādes uzsvēra, ka tie ir Krievijas pilsoņi, bet paši karotāji apgalvoja, ka Belgorodā darbojās neatkarīgi no Ukrainas varasiestādēm.

Krievijas Aizsardzības ministrija otrdien ziņoja par diversantu patriekšanu un apgalvoja, ka vismaz 70 kaujinieki iznīcināti. Leģions "Krievijas brīvība" gan šādus zaudējumus noliedza un teicās sakāvuši Krievijas armijas motorizēto strēlnieku rotu.

Jusovs, televīzijā komentējot notikušo un karotājus saucot par "nemierniekiem", pieļāva, ka notikumi Belgorodas apgabalā izraisīs ķēdes reakciju arī citos Krievijas reģionos, raksta portāls "Liga".

Viņš arī kā patiesībai neatbilstošus noraida Krievijas apgalvojumus par lieliem reida veicēju zaudējumiem. "Tie ir uz ātru roku salipināti propagandas viltojumi. Tur bija daudz smieklīgu lietu: gan ģenerālis, kas personīgi vada ielas atbrīvošanu, gan citi interesanti momenti," stāsta militārā izlūkdienesta pārstāvis (video ar ģenerāļa Alaksandra Lapina darbošanos zemāk).

"Patiesībā Krievijas propaganda pēc notikumiem Belgorodas apgabalā salūza un līdz šai dienai nevar saprotami izskaidrot nevienu galveno vēstījumu pat iekšējai auditorijai. Visa pasaulē ieraudzīja, ka Krievijā attīstās reāla iekšējā konfrontācija," teica Jusovs.

Turklāt jau izskanējusi informācija, ka Krievija okupantus no frontes līnijas Ukrainā pārvieto uz Krievijas teritoriju. Šī informācija tiek pārbaudīta un uzraudzīta, viņš skaidro.

Savukārt kodolieroči, kas pēc iebrukuma izvesti no militārās bāzes "Belgorod-22", atpakaļ līdz šim nav atvesti un šī objekta tālākā ekspluatācija ir apšaubāma, tā Jusovs.

Krievijas medijs "Kommersant" rakstīja, ka reida laikā apšaudīta militārā pilsētiņa "Belgorod-22", kā rezultātā divi krievu karavīri gājuši bojā, bet četri ievainoti. Krievijas varasiestādes oficiāli par šādiem zaudējumiem klusē.

Militārie analītiķi jau ir norādījuši, ka uzbrukums Belgorodas apgabalā var piespiest okupantus piesaistīt spēkus robežu aizsardzībai, samazinot iespējas stiprināt aizsardzību frontē pirms gaidāmā Ukrainas pretuzbrukuma.

ASV domnīca ISW otrdien secināja, ka situācija Belgorodas apgabalā ir izprovocējusi paniku, nekonsekvenci un šķelšanos Krievijas informācijas telpā. Tas viss liecina, ka Kremļa propagandas mašīna piedzīvo būtiskus informatīvus satricinājumus un ka operācija Krieviju ir pārsteigusi nesagatavotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!