Krievijas mediji piebiedrojušies Eiropas galējām nacionālistu partijām un grupām, kas kultivē mītus par imigrantiem kā izvarotājiem, raksta Eiropas politikas analīzes laikraksta "Neweurope" portāls "neurope.eu".

Janvāra otrajā pusē uzmanību Krievijas mediji pievērsuši stāstam par 13 gadus vecu meiteni, kuru it kā esot nolaupījuši imigranti, turējuši ieslodzījumā, piekāvuši un izvarojuši. Stāsts ātri kļuvis populārs dažādās apšaubāmās "Facebook" grupās, kurās nereti tiek publicēti biedējoši viltus stāsti par bēgļiem.

Berlīnes policija apstiprina, ka Marcānas-Hellersdorfas rajonā tik tiešām 11. janvārī īslaicīgi pazudusi meitene, taču pēc vienas dienas prombūtnes viņa atgriezusies pie vecākiem.

Policija savā oficiālajā "Facebook" lapā skaidro, ka, iepazīstoties ar izmeklēšanas materiāliem, izmeklētāji noraidījuši pusaudzes apgalvojumu par izvarošanu, kā arī aicina medijus un sociālo tīklu lietotājus šādus jūtīgus jautājumus apspriest uzmanīgāk.

Zem ieraksta "Facebook" lapā redzami vairāki simti cilvēku komentāru, no kuriem daudzi apvaino policiju melos, tikmēr policijas pārstāvji atbild, ka atbildīgi veikuši izmeklēšanu, neslēpj informāciju, kā arī skaidro, ka šobrīd var tikai sniegt pieejamos faktus par meitenes pazušanu un vēlāko atgriešanos pie vecākiem.

Tikmēr, neskatoties uz Vācijas varasiestāžu sniegtajiem faktiem, stāsts par "krievu pusaudzes izvarošanu" turpinājis ceļu vairākos Krievijas lielākajos medijos, piemēram, Krievijas Pirmajā kanālā teikts, ka izvarošana notikusi, to arī emocionālā runā apstiprina sieviete, kas it kā esot meitenes tante.

Tāpat televīzijas žurnālists Marcānas-Hellersdorfas rajonā sižetā aptaujā vairākus krievvalodīgos iedzīvotājus un intervē kādu sievieti, kura asarām acīs stāsta, ka vairs nav droši laist bērnus uz skolu.

Krievijas Pirmais kanāls regulāri safabricējis stāstus, kas izdevīgi Krievijas politiskajam kursam. 2014. televīzija pārraidīja sižetu, kurā kāda sieviete no Ukrainas stāsta, ka Kijevas vadītie militāristi no prokrieviskajiem kaujiniekiem atbrīvotajā Slovjanskā krustā piesituši bērnu.

Pēc Kremļa propagandas atmaskošanas, Krievijas Pirmais kanāls par nepatiesajām ziņām neatvainojās.

Līdzīgu stāstu par "izvaroto pusaudzi" pārraidījis ar telekanāls "Rossija 24". Savukārt NTV sižetā paziņojuši, ka Vācijā iedzīvotājus regulāri izvaro bēgļi, bet policija šos faktus vienkārši izvēloties slēpt.

Arī "Ren TV" stāsta, ka policija Vācijā vienkārši "pieverot acis uz pusaudzes izvarošanu".

"Neurope.eu" publikācijā raksta, ka arī Krievijas televīzijām bijuši pieejami fakti, kurus atklāja Vācijas policija, taču, neskatoties uz to, valsts mediji lielākoties izvēlējušies ziņot par "izvarotu krievu pusaudzi", kā arī, nepamatojot argumentus, apsūdzējuši rietumvalstu varasiestādes konsekventā vardarbības "piesegšanā".

Medijs arī skaidro, ka Krievijas televīzijas pagaidām apvainojušas policiju faktu slēpšanā, kā arī apgalvo, ka izvarošana notikusi, bet pierādījumus, kas apliecinātu Krievijas mediju pausto, publikai vai varas iestādēm nav sniegušas.

ASV medija "Bloomberg" analītiķis Leonīds Beršidskis publikācijā pauž viedokli, ka "Krievijas propagandas mašinērija" iedarbināta, lai palīdzētu īstenot Krievijas prezidenta Vladimira Putina taktiku.

Kā raksta Beršidskis, Putins, izmantojot propagandu pret bēgļiem, cenšas uzrunāt krievvalodīgos iedzīvotājus Eiropā, tādējādi pavēršot tos pret savu mītnes zemju valdībām.

Arī iepriekš Krievijas mediji izplatījuši melīgus apgalvojumus, kas nebalstās pierādījumos, piemēram, ka migranti Eiropā ievazāšot līdz šim neredzētas slimības, ka Rietumvalstīs sievietes vairs nevarot vilkt atkailinošu apģērbu un ka Eiropas lielpilsētas kļuvušas netīras un piedrazotas.

Savukārt Kremļa interešu rupors "Sputnik" publicējis ziņas, ka Latvija tikšot "izmesta" no Eiropas Savienības, ja neuzņems bēgļus, ka Krievija ir vienīgā, kas var Sīrijā apturēt ASV plānus, un citas "atmaskojošas" vēstis.

Ziņas par migrantu it kā pastrādātajiem noziegumiem īpaši izplatītas kļuvušas pēc notikumiem Vācijā Jaungada naktī. Ziņots, ka Ķelnē Jaungada naktī pieredzēti seksuāla rakstura uzbrukumi sievietēm, bet policijas bezspēcība un valsts lielāko mediju vēlā reakcija Vācijas sabiedrībā izraisījusi šoku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!