Foto: Reuters/Scanpix
Otrdien Maskavā notiekošajos protestos pret Valsts domes vēlēšanu rezultātiem pēc oficiālajām ziņām aizturēti vismaz 300 cilvēki, taču notikumu aculiecinieki sociālajos tīklos ziņo par 10 000 protestu dalībnieku un sadursmēm ar speciālo uzdevumu vienību OMON.

"Puškina laukumā ir aptuveni 10 000 cilvēku, notiek kautiņi ar OMON. Mediji klusē. Telefonus slāpē," savā mikroblogu vietnē "Twitter" raksta aculiecinieks "Veim".

Aģentūra "Interfakss", atsaucoties uz Krievijas iekšlietu ministrijas Maskavas Galveno pārvaldi, informē, ka Triumfa laukumā aizturēti vairāk nekā 300 opozīcijas aktīvisti. "Pašlaik aizturēti vairāk nekā 300 cilvēku. Viņus visus nogādās policijas nodaļās, lai sauktu pie atbildības likumā noteiktā kārtībā," paziņoja pārvaldes preses dienests.

"Interfakss" ziņo, ka opozicionāri vēl joprojām mēģina turpināt akciju Triumfa laukumā. Pūlis pie Majakovska pieminekļa skandē pret valdību vērstus lozungus.

Aģentūra vēsta, ka daudzi cilvēki sapulcējušies pie Satīras teātra, kur pulcējas gan opozīcijas, gan prokremlisko jauniešu organizāciju atbalstītāji. Viens no akcijas dalībniekiem aizdedzinājis lāpu un iemetis to pūlī. Opozicionāri arī apmētā jauniešu organizāciju pārstāvjus ar plastmasas pudelēm. Uz sadursmju vietu dodas OMON kaujinieki.

Triumfa laukuma akcijas dalībnieki arī mēģinājuši bloķēt ielu Sadovoje koļco – viņi pilnībā noslēguši krustojumu, kur šī iela savienojas ar Tveras ielu, kā arī vairākas Sadovoje koļco braukšanas joslas.

"Interfakss" arī informē, ka policija atbrīvojusi iepriekš aizturēto opozīcijas līderi Borisu Ņemcovu. "Mani tikko izlaida brīvībā no Tveras policijas iecirkņa, kur es pavadīju trīs stundas pēc aizturēšanas Triumfa laukumā," aģentūrai apliecinājis Ņemcovs. Viņš norādījis, ka policisti nav paskaidrojuši aizturēšanas iemeslus. Politiķis stāstījis: "Es pajautāju, kāpēc mani aizturēja, bet tagad atbrīvo, taču policists tikai klusi atbildēja: "Bija komanda."."

Par aizturēšanu savā lapā "Facebook" paziņojusi arī žurnāliste un blogere Božena Rinska. "Mani aizturēja, neraugoties uz žurnālistes apliecību. Teica, ka tā ir kserokopija. Mēs esam autobusā. Vajadzīgs jurists," raksta blogere.

Savukārt partijas "Jabloko" līderis Sergejs Mitrohins atkārtoti aizturēts Triumfa laukumā, un šoreiz policija viņu nav atbrīvojusi. "Sergejs Mitrohins ir aizturēts Triumfa laukumā. Pašlaik viņš ir OMON autobusā kopā ar vēl 30 aizturētajiem," "Interfakss" informēja "Jabloko" preses sekretārs Igors Jakovļevs.

Protesta akcijā notiek vārdu kaujas starp opozīcijas un Kremļa elites atbalstītājiem. Valdības pretinieki skandē "Krievija bez Putina", bet atbalstītāji - "Tauta, Medvedevs, Putins!". Valdības oponentus, kuri vēlas nokļūt policijas ierobežotajā Triumfa laukumā, likumsargi aiztur.

Protesta akcijā pulcējušies arī Sankpēterburgas iedzīvotāji. Pilsētas centrā policija aizturējusi vairākus aktīvistus. Ziņas par nesankcionētiem masu protestiem pienāk arī no citām Krievijas pilsētām.

Jau vēstīts, ka Krievijas galvaspilsētas Maskavas ielās otrdien izvietoti Iekšlietu ministrijas karavīri, informē raidsabiedrība BBC.

Tika ziņots par karavīriem pilnu kravas automašīnu kolonnām, kas virzās pilsētas centra virzienā. Iekšlietu ministrijas pārstāvji noliedz šo informāciju. Ministrija informēja, ka "pilsētā izvietotas atsevišķas karaspēka vienības". To uzdevums esot "nodrošināt pilsoņu drošību".

Policijas un iekšlietu karaspēka vienību pastiprināta klātbūtne būšot vērojama pilsētas ielās līdz oficiālo balsu skaitīšanas beigām. Kopumā galvaspilsētā ir izvietoti  51 500 likumsargu un karavīru. Automašīnu kolonnas ar karavīriem redzamas, jo notiek personālsastāva "rotācija". 


Krievijas blogotāji vēsta par ūdensmetējiem, kas novietoti pilsētas centrā - Triumfa laukumā .  Opozīcija plānoja rīkot šeit protesta akciju, lai nostiprinātu pirmdien gūtos panākumus. Sociālajā tīklā "Facebook" savu dalību mītiņā jau apstiprinājuši vairāk nekā 5000 cilvēki.

Jau vēstīts, ka pirmdien Krievijā izcēlušies masu protesti. Atbilstoši  Krievijas Iekšlietu ministrijas ziņām, par piedalīšanos nesankcionētā mītiņā Krievijas galvaspilsētas centrā pirmdien aizturēti vairāk nekā 300 cilvēku, tostarp opozīcijas pārstāvis Iļja Jašins un blogeris Aleksejs Navaļnijs. Aizturēti arī vairāki ārvalstu žurnālisti, taču viņi drīz vien atbrīvoti.

Pēc pārvaldes ziņām visi aizturētie nogādāti policijas iecirkņos "darbību procesuālai noformēšanai un saukšanai pie administratīvās atbildības likumā noteiktajā kārtībā".

Protestētājus policija sāka aizturēt pēc tam, kad, noslēdzoties sankcionētam opozīcijas mītiņam Čistije prudi rajonā, daļa cilvēku devās gājienā Ļubjankas virzienā.

Savukārt Sanktpēterburgā pirmdien vakarā aizturēti vismaz 120 protestētāji, kas piedalījās nesankcionētā mītiņā, kas tika organizēts sociālajos tīklos. Pēc Iekšlietu ministrijas Galvenās pārvaldes ziņām, "ap plkst.18:00 pēc vietējā laika pie pilsētas centrā pie "Gostinnij dvor" protestētāju grupa mēģināja sarīkot nesankcionātu akciju". "Policija vairākkārt brīdināja tās dalībniekus par likuma pārkāpumu un aicināja izklīst," informē pārvalde, norādot, ka tos, kas atteicās pakļauties, policija aizturēja.

Aģentūra "RIA Novosti" informē, ka starp aizturētajiem ir arī raidstacijas "Eho Moskvi" korespondente Alla Maksimova. Taču pēc personības noskaidrošanas žurnāliste atbrīvota.

Jau vēstīts, ka svētdien Krievijā notika apakšpalātas Valsts domes vēlēšanas, kurās saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem uzvarēja pašlaik valdošā prezidenta Dmitrija Medvedeva un premjera Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija", kas gan zaudēja divu trešdaļu vairākumu parlamentā. Tomēr opozīcija un starptautiskie novērotāji norāda uz plašiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un apšauba to tiesiskumu, tāpēc Krievijā sākušies opozīcijas rīkoti protesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!