Foto: Reuters/Scanpix
Maskavas varas iestādes atļāvušas opozīcijai sestdien rīkot mītiņu pret Valsts domes vēlēšanu rezultātiem ar 30 000 dalībnieku. Par mītiņa vietu noteikts Bolotnaja laukums, žurnālistiem ceturtdien paziņoja Krievijas galvaspilsētas mēra vietnieks Aleksandrs Gorbenko.

Pēc viņa teiktā, pasākuma rīkotāji esot piekrituši Maskavas varas iestāžu piedāvājumam drošības apsvērumu dēļ rīkot mītiņu Bolotnaja laukumā. Mītiņš atļauts no plkst.14:00 līdz 18:00 pēc vietējā laika.

Iepriekš opozīcija vēlējās mītiņu rīkot Revolūcijas laukumā, un, kā vēsta portāls "Ridus.ru", šis jautājums ir sašķēlis opozicionārus divās nometnēs, jo daāl no viņiem apņēmušies tomēr rīkot pasākumu iepriekš plānotajā vietā.

Kustības "Solidaritāte" vietnē "Live Journal" norādīts, ka organizētāji piekrituši varas iestāžu pirkešlikumam mainīt pasākuma vietu, jai nenoliktu pa sitienam policiaji cilvēkus, kas ieradīsies uz mītiņu. Lai sapulcētu pareizajā vietā visus, kas vēlas izteikt savu viedokli, pulcēšanās sāksies Revolūcijas laukumā, bet pēc tam visi dosies uz Bolotnaja laukumu. Šo "manevru" varas iestādes atbalstījušas.

Taču opozicionāru grupējuma pārstāve Jevgeņija Čirikova mikroblogu vietnē "Twitter"" jau paziņojusi, kair pret "pusnakts aizkulišu līgumiem", tāpēc ar draugiem dosies uz Revolūcijas laukumu, kaut arī tas būtu bīstami. Vietas maiņai nepiekrīt arī Eduards Ļimonovs un Anastasija Udaļcova.

Krievijas mediji informē, ka savu dalību sestdien plānotajā pasākumā Maskavā sociālajos tīklos apstiprinājuši jau 20 000 cilvēku. Protesta akcijas sestdien plānotas arī citās Krievijas pilsētās.

Tikmēr aculiecinieki fiksējuši, ka uz Krievijas galvaspilsētu naktī virzās bruņutehnika, izraisot avāriju uz Maskavas apvedceļa.

Jau vēstīts, ka kopš svētdienas Maskavas centrā notiek nesankcionētas protesta akcijas, kurās aizturēti simtiem cilvēku. Vislielākais aizturēto skaits bija otrdien, kad tika aizturēti 569 cilvēki. Aizturēto vidū ir arī žurnālisti.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 7% vēlētāju atbalstu ieguvušas četras partijas. Premjerministra Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,3% balsu, kas nozīmē, ka partijai Valsts domē ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā.

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,2% un 92 deputātu vietas, "Taisnīgā Krievija" - 13,25% un 64 deputātu mandātus, bet Krievijas Liberāldemokrātiskā partija - 12% balsu un 56 deputātu vietas Valsts domē.

Svētdien notikušās Valsts domes vēlēšanas kritizēja starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs trešdien pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!