Foto: AFP/Scanpix

Japānas premjerministrs Sindzo Abe piektdien pauda nožēlu par Krievijas raķešu sistēmu izvietošanu Dienvidkuriļu salās, kuras ir nesaskaņu avots abu valstu attiecībās.

Krievijas mediji otrdien vēstīja, ka šajās salās izvērstas piekrastes aizsardzības raķešu sistēmas "Bastion" un "Bal".

"Četras salas ir neatņemama mūsu valsts teritorija. Mēs caur diplomātiskajiem kanāliem esam paziņojuši, ka tas (..) nav savienojams ar mūsu valsts nostāju un tas ir skumji," Abe paziņoja Japānas parlamenta augšpalātā.

Abem decembra vidū ir plānota tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Abe ir aicinājis uzlabot Maskavas un Tokijas attiecības, sākot tajās "jaunu laikmetu". Šobrīd Maskavas un Tokijas attiecības joprojām sarežģī teritoriālās domstarpības, kas ir Otrā pasaules kara mantojums.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma. Šīs domstarpības joprojām kavē robežas noteikšanu un miera līguma noslēgšanu pēc Otrā pasaules kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!