Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas sanitārā un patērētāju tiesību aizsardzības dienesta "Rospotrebnadzor" priekšnieks Genādijs Oniščenko ierosinājis uz laiku pārtraukt darba atļauju izsniegšanu viesstrādniekiem no Tadžikistānas, jo šīs valsts iedzīvotāji bieži esot bīstamu infekcijas slimību nesātāji, pirmdien informē aģentūra "Interfax".

Kā norādījis Onišcenko, ieceļotājiem no šīs Vidusāzijas valsts bieži tiek atklāti AIDS, tuberkulozes, poliomelīta un citu smagu slimību izraisītāji. Iebraukšanas aizliegums darbotos līdz Tadžikistānā tiks radīta kaut minimāla veselības aprūpes sistēma.

2010. gadā no Krievijas deportēti 188 Tadžikistānas pilsoņi, no tiem 40 bija slimi ar AIDS, bet 103 konstatēta tuberkuloze. Kopumā tadžiki veidoja 20 % no pērn no Krievijas izsūtīto ārvalstnieku kopuma.

2010. gada maijā "Rospotrebnadzor" aizliedza valstī iebraukt  bērniem līdz šešu gadu vecumam no Tadžikistānas, jo viņi varēja būt poliomelīta infekcijas nēsātāji.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā Krievija paziņoja par nodomu deportēt vairākus simtu nelegālo imigrantu no Tadžikistānas un tika ierobežota darba atļauju izniegšana viesstrādniekiem no šīs valsts.

Maskava ir paziņojusi, ka veiks atbildes pasākumus pēc tās lidotāja notiesāšanas Tadžikistānā. Ceturtdienas vakarā tika ziņots, ka viesstrādniekiem no Tadžikistānas ir radušās problēmas atļauju saņemšanā darbam Krievijā.

Krievijā no Tadžikistānas imigrējušie cilvēki nosoda šādu Krievijas vēršanos pret viesstrādniekiem.

"Es to uzskatu par rupju starptautisko normu pārkāpumu cilvēktiesību jomā," sacīja Krievijas Migrantu federācijas prezidents Madžunders Muhammads Amins. "Mēs atbalstām pasākumus lidotāja aizstāvībai, bet kāds tam sakars ar migrantiem? Kāpēc viņus pazemot un neizsniegt legālas darba atļaujas?" jautāja Amins.

"Ja pārstās izsniegt darba atļaujas, tad vairāki desmiti tūkstoši cilvēku nelegāli klaiņos pa Krieviju. Tas nav izdevīgi ne sabiedrībai, ne valstij. Viņus izraidīs par nodokļu maksātāju naudu," sacīja federācijas prezidents.

"Visi migranti ir par to, lai Krievijas lidotājs atgrieztos mājās. Parastie migranti nenodarbojas ne ar kādu politiku," teica Amins.

Viņš informēja, ka Krievijā ir no 1,3 līdz 1,7 miljoniem darba migrantu no Tadžikistānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!