Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Divi Krievijas satelīti demonstrē "neparastu un satraucošu izturēšanos", kosmosā sekojot amerikāņu satelītam, atsaucoties uz ASV Kosmosa spēku komandiera paziņojumu, vēsta raidsabiedrība CNN.

"Pērn novembrī Krievijas valdība palaida satelītu, kas pēc tam izlaida otru satelītu," teikts jaunizveidoto Kosmosa spēku komandiera ģenerāļa Džona Raimonda paziņojumā.

"Šie satelīti aktīvi manevrēja pie ASV valdības satelīta un uzvedās līdzīgi kā cits 2017. gadā palaists Krievijas satelītu komplekts, ko Krievijas valdība raksturoja kā "satelītus inspektorus"," skaidro Raimonds.

Šis ir pirmais nozīmīgais Kosmosa spēku paziņojums. Jaunais ASV spēku atzars tika izveidots pēc prezidenta Donalda Trampa 2018. gada rīkojuma, Vašingtonai arvien vairāk uztraucoties par sāncenšu darbībām kosmosā.

Par to, ka Krievijas satelīts izlaidis vēl vienu satelītu, jau decembrī ziņoja Krievijas valsts ziņu aģentūra TASS. "Eksperimenta mērķis ir turpināt darbu pie pašmāju satelītu tehniskā stāvokļa novērtēšanas," tolaik skaidroja Krievijas Aizsardzības ministrija.

ASV Kosmosa spēku komandieris paziņojumā skaidro, ka ar šīm darbībām Krievija pārvērš kosmosu par karadarbības vietu – līdzīgas darbības citās kara vidēs tiktu uztvertas kā potenciāli bīstama uzvedība.

"Tā ir neparasta un satraucoša rīcība ar potenciālu radīt bīstamas situācijas kosmosā. ASV šīs nesenās darbības uzskata par satraucošām un neatbilstošām atbildīgai kosmosu izmantojošai nācijai," akcentē ģenerālis.

Viens no 2017. gadā palaistajiem Krievijas satelītiem izrādīja ieroča spējas, kad kosmosā palaida lielā ātruma šāviņu, Raimonds papildina.

Pērn ASV šo jautājumu izvirzīja ANO atbruņošanās konferencē, atgādina CNN. "Tas, ko Krievija mums saka diplomātiski un publiski, var būt pretējs tam, ko tā plāno darīt ar satelītu," tolaik norādīja ASV valsts sekretāra vietniece bruņojuma kontroles jautājumos Jlīma Poblete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!