Krievijas sauszemes spēki pirmdien ieņēmuši vairākas Gruzijas pilsētas, ziņo Gruzijas amatpersonas un ārvalstu žurnālisti.

Pirmdien Krievijas spēki iegājuši Gori un Zugdidi pilsētās, bet Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprināja Senaki pilsētas ieņemšanu.

Kā pavēstīja Gruzijas Nacionālās drošības padomes sekretārs Kahla Lomaija, gruzīnu spēkiem dots rīkojums atkāpties līdz Tbilisi, lai gatavotos galvaspilsētas aizstāvībai.

Līdz ar gruzīnu spēku aiziešanu Gori pilsētā iegājuši Krievijas karavīri. "Krievijas karavīri okupē Gori. Šis ir vispārējs uzbrukums," paziņoja Lomaija.

"Šajā stundā Krievijas Federācijas iebrūkošā armija ir iegājusi Gruzijas teritorijā ārpus Abhāzijas un Dienvidosetijas konflikta zonām. Gruzijas armija atkāpjas, lai aizstāvētu galvaspilsētu. Valdība steidzami lūdz starptautisku iejaukšanos, lai novērstu Gruzijas krišanu un tālākus upurus," paziņoja Lomaija.

Gruzijas valdība apsūdzēja Krieviju mēģinājumā gāzt Gruzijas demokrātiski ievēlēto valdību un valsts okupēšanā.

Lomaija informēja, ka Gruzijas spēkiem dots rīkojums pārvietoties uz Tbilisi, lai nepieļautu galvaspilsētas krišanu Krievijas rokās.

Gruzīnu spēki izvietosies pie Mchetas pilsētiņas, kas atrodas 24 kilometru attālumā uz ziemeļiem-ziemeļrietumiem no Tbilisi.

Mcheta ir viena no senākajām Gruzijas pilsētām un no 3.gadsimta pirms mūsu ēras līdz piektajam gadsimtam tā bija Gruzijas-Ibērijas caristes galvaspilsēta. Pilsēta ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Kā ziņo aģentūras AFP fotogrāfs, kas ar gruzīnu karavīru konvoju pamet Gori, Gruzijas vienība Gori cietusi uzbrukumā.

Aptuveni trīs kilometru attālumā no Gori vienā no konvoja bruņumašīnām trāpījusi raķete. Sprādzienā cietuši vismaz septiņi gruzīnu karavīri.

Aģentūras AFP korespondents uz autoceļa starp Gori un Tbilisi redzēja saspridzinātus divus tankus, vienu bruņumašīnu un divas civilās automašīnas.
Staļina dzimtā pilsēta Gori atrodas uz dienvidiem no Dienvidosetijas, un nedēļas nogalē tā piedzīvoja spēcīgus uzlidojumus un artilērijas apšaudes.

Kā informē ANO bēgļu jautājumu komisāra (UNHCR) pārstāvis, pilsētu, baidoties no krievu uzbrukumiem, pametuši līdz pat 80% iedzīvotāju.

Tajā pašā laikā Norvēģijas telekanāla TV2 korespondents ziņo, ka Krievijas spēki ieņēmuši Gruzijas rietumu pilsētu Zugdidi.

"Krievi ir šķērsojuši robežu un pārņēmuši savā kontrolē Zugdidi. Mēs redzējām daudzas militārās kravas automašīnas. Mēs redzējām simtiem karavīru. Tur bija karavīri no regulārās armijas un tā sauktie miera uzturētāji," sacīja norvēģu korespondents.

Krievijas Aizsardzības ministrija iepriekš apstiprināja, ka Krievijas spēki veikuši militāru operāciju Senaki pilsētā, kas atrodas 40 kilometru dziļumā Gruzijas teritorijā.

Ieejot Gruzijā no Abhāzijas robežas puses, Krievija ir atvērusi otru frontes līniju.

"Krievijas miera uzturētāji un atbalsta vienības veic operāciju, lai neļautu gruzīnu spēkiem pārgrupēties un veikt jaunus uzbrukumus Dienvidosetijai. Senaki ir viena no vietām, kur veiktas šādas operācijas," teikts Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Senaki un Zugdidi atrodas ārpus tā sauktās drošības zonas starp separātiskās provinces Abhāzijas un Gruzijas robežu.

Kopš deviņdesmitajiem gadiem Krievijas miera uzturētāji atradās Abhāzijā un drošības zonas robežās.

Kopš konflikta saasināšanās nedēļas nogalē Krievija Abhāzijā ievedusi 9000 karavīru un 350 bruņumašīnu un tanku.

ASV valsts sekretāres vietnieks Eiropas un Eirāzijas jautājumos Mets Briza, kurš pirmdien ieradās Tbilisi, apsūdzēja Krieviju iepriekš izplānotā iebrukumā Gruzijā.

"Mēs pirms dažiem mēnešiem dzirdējām paziņojumu, ka Abhāzijā humānās palīdzības misijā ieradušies Krievijas dzelzceļa spēki. Tagad mēs zinām patiesību - šie spēki tur ieradās, lai atjaunotu dzelzceļu, kas ļautu ievest munīciju un citu militāro tehniku, lai palīdzētu Krievijas iebrukumam Gruzijā," sacīja sūtnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!