Krievijas banka "Sberbank" pārstājusi iepirkt un pārdot Latvijas latus un Igaunijas kronas, bet Krievijas Centrālā banka no 1.janvāra varētu pārstāt izsniegt ikdienas valūtu kursus Igaunijas kronām un Latvijas latiem, vēsta Igaunijas raidkorporācija ERR.

Oficiālu apstiprinājumu no bankas pārstāvjiem Igaunijas žurnālistiem nav izdevies iegūt, taču, zvanot uz "Sberbank" filiālēm Pleskavā un Sanktpēterburgā, saņemts atteikums Igaunijas kronu apmaiņai.

Bankas lēmums tomēr maz ietekmē reālo ārvalstu valūtu tirgu, jo valūtu maiņa Krievijā pārsvarā notiek neatkarīgos komerciālos valūtas maiņas punktos.

Krievijas bankas lēmums saistīts ar Igaunijas parlamenta konstitucionālās komitejas 14.decembra lēmumu, ierosinot augstāko valsts ierēdņu algas noteikt eiro, nevis kronās.

Dienu vēlāk kādas Igaunijas partijas līderis savā blogā krievu valodā rakstīja, ka ar šo lēmumu amatpersonas vēlas noslēpt no iedzīvotājiem pirms eiro ieviešanas gaidāmo Igaunijas kronas devalvāciju.

Divas dienas vēlāk Krievijas interneta medijos parādījās informācija, ka "Sberbank" pārstājusi Latvijas latu un Igaunijas kronu iepirkšanu un pārdošanu.

Arī Krievijas Centrālā banka publicējusi paziņojumu par 17 jaunu valūtu kursu ieviešanu ikdienas cenrāžos no 2010.gada 1.janvāra, taču Latvijas lats un Igaunijas krona šajā sarakstā vairs nav atrodami.

Šī informācija Igaunijā nav izraisījusi jaunu masveida devalvācijas paniku, taču Igaunijas bankas piedzīvojušas lielāku krievvalodīgo iedzīvotāju pieplūdumu, cilvēkiem interesējoties par iespējām veikt Igaunijas kronu un Krievijas rubļu apmaiņu nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!