Foto: EPA/Scanpix/LETA

Uz Kongo Republiku Āfrikā tiks nosūtīti Krievijas militārie speciālisti – par to pārrunās Maskavā vienojušies krievu un Kongo diplomāti, vēsta aģentūra "Interfax".

Krievijas speciālisti vietējos armijniekus apmācīs remontēt militāro tehniku – tai skaitā to, kas Kongo palikusi vēl kopš draudzības ar Padomju Savienību (PSRS) laikiem.

Vecākas militārās tehnikas izmantošana nav nekas neparasts, jo vairāk ekonomiski mazattīstītākās valstīs, kur vietējās karadarbības un bruņojuma specifika to pieļauj.

Jāatgādina, ka pati Krievija ir ķērusies pie novecojušas PSRS laiku militārās tehnikas modernizācijas.

Pēdējos gados Krievija attīsta militāro sadarbību ar Āfrikas valstīm. 2018. gadā krievu militārie speciālisti tika nosūtīti uz Centrālāfrikas Republiku (CĀR).

Uz CĀR Krievija nosūta arī jau otro ieroču partiju, ziņo starptautiskais franču radio RFI. Šīs ziņas apstiprināja arī Krievijas vēstniecība šajā valstī. Strēlnieku ieroči un munīcija uz CĀR tiekot sūtīta bez maksas, atsaucoties uz vēstniecību, ziņo "Radio Svoboda". Ieroču piegāde notikšot tuvākās nedēļas laikā.

Saskaņā ar mediju ziņoto, vairākās Āfrikas valstīs darbojas arī Krievijas privātās militārās kompānijas, tostarp zināmākā no tām "Vagner". 2018. gada jūlijā CĀR tika nogalināti trīs Krievijas žurnālisti, kuri izmeklēja krievu algotņu darbību Āfrikā.

Savukārt CĀR prezidents pērn redzēts ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātā uzņēmēja Jevgēnija Prigožina saistītas firmas apsargu pavadībā. Prigožins tiek uzskatīts par "Vagner" vadītāju.

Portāls "Projekts" aprīlī vēstīja, ka par "Putina pavāru" iesauktā Prigožina cilvēki darbojas vismaz 20 Āfrikas valstīs. Medijos tiek runāts, ka Prigožina intereses šajās valstīs saistītas gan ar Kremļa politiskajiem mērķiem, gan naftas un derīgo izrakteņu nozari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!