Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievijas militārās vienības, kas bruņotas ar raķetēm, reaktīvajām zalvju artilērijas sistēmām un iznīcinātājiem, ir izvietotas trīs vietās Baltkrievijā – Jeļskā, Rečicē un Luņincē, liecina ASV kompānijas "Maxar" publicētie satelīta attēli.

Visas šīs trīs vietas atrodas aptuveni 50 kilometru attālumā no Ukrainas robežas, vēsta aģentūra "Reuters".

Krievija spēku savilkšanu Baltkrievijā pamatoja ar militārajiem manevriem "Sabiedroto apņēmība", kas notikšot no 10. līdz 20. februārim. Savukārt Kijevā un Rietumos ir bažas, ka Krievija Baltkrievijas teritoriju var izmantot uzbrukumam Ukrainai, ja Kremlī tiktu pieņemts lēmums par militāru operāciju.

"Maxar" satelīta attēlos fiksētas 15 kaujas lidmašīnas Su-25 un pretgaisa aizsardzības sistēma S-400 Luņincecas lidostā, kā arī SS26 raķetes un zalvju artilērijas sistēmas pie Jeļskas.

Ukrainas aizsardzības ministrs Aleksejs Rezņikovs janvāra beigās paziņoja, ka pie Ukrainas robežām kopumā, ņemot vērā flotes un aviācijas potenciālu, atrodas ap 130 tūkstošiem Krievijas karavīru, ziņo aģentūra UNIAN.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs šonedēļ brīdināja, ka Krievijas spēku klātbūtne Baltkrievijā ir lielākā kopš Aukstā kara beigām.

Vēstīts, ka kopš novembra pastāv bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, savesto karavīru skaits tiek lēsts uz 127 tūkstošiem. Savukārt Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!