Foto: AFP/Scanpix

Krievijas spēki trešdien ir daļēji pārņēmuši divas pretgaisa aizsardzības raķešu bāzes Krimā, tomēr pašas raķetes joprojām ir Ukrainas spēku kontrolē, ziņo aģentūra AFP, atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministriju.

Vienā no bāzēm pie Sevastopoles krievu kaujinieki sagrābuši daļu bāzes, bet raķešu novietnes joprojām ir ukraiņu rokās, atklāja ministrijas pārstāvis Volodimirs Bova.

Prokrieviskie spēki kontrolē arī daļu no bāzes Eipatorijā, kurā raķetes pašlaik neatrodas. Ukrainas karavīri joprojām apsargā komandpunktu un vadības centru, atklāj cits avots Oleksejs Mazepa.

Pārņemšana, šķiet, notikusi bez vardarbības.

Aptuveni 20 Krievijas karavīru un simtiem promaskavisko spēku pārstāvju Eipatorijas bāzi centās okupēt jau otrdienas naktī, izraisot dažas sadursmes bez šaujamieroču pielietošanas.

Vēstīts, ka Krima faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku. Krievijas karaspēks pulcējas arī pie Ukrainas robežām, brīdina Kijeva.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien preses konferencē noliedza, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

Sestdien Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.





Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!