Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainā nežēlīgākās kaujas joprojām turpinās valsts austrumos Donbasā, kur Krievijas okupanti cenšas izlauzties Slovjanskas virzienā, liecina Ukrainas armijas Ģenerālštāba atskaite par situāciju frontē.

"Slovjanskas virzienā okupantu galvenie centieni ir vērsti uz pilnīgas kontroles iegūšanu pār Bohorodičnes apdzīvoto vietu un apstākļu radīšanu, lai varētu izvērst uzbrukumu Slovjanskai," teikts paziņojumā.

Ienaidnieks pie vairākām apdzīvotām vietām aktīvi pielieto artilēriju. Smagas artilērijas apšaudes ir raksturīga Krievijas taktika. Nespējot realizēt 21. gadsimta karu, Krievija atgriezusies pie savas ierastās taktikas iznīcināt visu sev priekšā, raidījumā "Komandcentrs" skaidroja bijušais NBS komandieris Raimonds Graube.

Harkivas apkārtnē pretinieks galvenokārt nodarbojas ar pozīciju aizsardzību un Ukrainas spēku tālākas virzības Krievijas robežas virzienā nepieļaušanu, ziņo Ģenerālštābs.

Savukārt Lielbritānijas Aizsardzības ministrija otrdienas rītā raksta, ka Krievijas spēki pie Harkivas, iespējams, pirmo reizi vairāku nedēļu laikā pavirzījušies uz priekšu un izdara spiedienu smago kauju skartās Severodoneckas "kabatas" virzienā.

Pie Limanas okupanti veic spēku pārgrupēšanu ar mērķi izvērst uzbrukumu Limanas, Raigorodokas, Jampoles un Siverkas virzienā, teikts Ukrainas armijas paziņojumā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdienas nakts videouzrunā norādīja, ka kaujas Donbasas ieies vēsturē kā vienas no nežēlīgākajām Eiropā, taču Ukrainas armija un izlūkošana taktiskā ziņā pārspējot Krievijas karavīrus, kuriem ir liels tehnikas un dzīvā spēka pārsvars.

Saskaņā ar Ukrainas spēku jaunākajiem datiem okupantu dzīvā spēka zaudējumi sasnieguši aptuveni 32 500. Tāpat iznīcināti 1434 ienaidnieka tanki, 3503 kaujas bruņumašīnas un 721 artilērijas iekārta.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!