Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija publiski izziņojusi militāro mācību noslēgumu un Ukrainu ielencošo spēku atvilkšanu no tās robežām, kā uzskates līdzekli publicējot video ar militārā bruņojuma iekraušanu vilcienā. Tikmēr ASV prezidents Džo Baidens otrdien atzīmēja, ka pie Ukrainas savilkti jau ap 150 000 vīru.

Video, kurā tanki, pašgājējhaubices, kā arī cita bruņutehnika Ukrainai piederošajā, bet kopš 2014. gada Krievijas okupētajā Krimā dodas uz vilcienu, lai "atgrieztos pastāvīgās bāzes vietās", sekoja otrdien izplatītajiem Aizsardzības ministrijas paziņojumiem, ka noslēgušās Krievijas Dienvidu un Rietumu militārajos apgabalos notikušās mācības.

Pagaidām gan Rietumu līderi, kuri apsūdz Krieviju spēku savilkšanā potenciāla uzbrukuma paplašināšanai Ukrainā, norādījuši, ka signāli no Maskavas ir pozitīvi, tomēr vēl tiem jāgūst apliecinājumi. Atsevišķu vienību atvilkšanas video nav pietiekami, īpaši ņemot vērā, ka jau iepriekš Krievija ziņoja par spēku atvilkšanu, kam sekoja to pastiprināšana.

Krievijas spēku savilkšana pie Ukrainas robežas robežas Krievijā un Baltkrievijā, kā arī Krimā ir ilgstoši dokumentēta, spēku pārvietošanu fiksējuši gan satelīti, kuru uzņemtie attēli bieži publiskoti, gan aculiecinieki, kuri ar bruņotu vilcienu sastāviem vai bruņutehnikas kolonnām sastapušies savā ikdienā. Pēc līdzīga principa Rietumi sagaida arī uzskatāmas liecības par spēku atvilkšanu, kas, ja notiek tik pat vērienīgi, kā spēku savilkšana, varētu tikt pārliecinoši konstatēts dažu dienu laikā, "The Guardian" atzīmējis aizsardzības analītiķis Konrāds Muzika.

Tomēr ASV prezidenta Džo Baidena otrdienas vakara komentārs par spēku atvilkšanu ne tikai norādīja, ka šādi pierādījumi vēl ir jāgaida, bet nosauca arī iepriekš neizskanējušu savilkto Krievijas spēku apjomu – "vairāk nekā 150 000 vīru" (video zemāk laika skalā 4:10).

Kopš novembra sākuma, kad pirmoreiz izskanēja informācija par Krievijas spēku savilkšanu, aplēstais dzīvā spēka apjoms līdz ar ziņām par aizvien jauna bruņojuma ierašanos pieauga no aptuveni 100 000 līdz 130 000 pagājušajā nedēļā. Attiecīgi oficiālās ASV aplēsēs karavīru skaits pēdējā nedēļā pieaudzis par 20 000.

Karavīru skaita pieaugums gadījumā, ja Krievija patiesībā nav uzsākusi spēku atvilkšanu, kā tās amatpersonas to apgalvo, savukārt turpina tuvoties iepriekš, pērnā gada decembrī, izteiktajām ASV analītiķu prognozēm, ka Krievija varētu savilkt ap 175 000 vīru. Šāds apjoms būtu atbilstošs liela mēroga militārajai ofensīvai, decembrī rakstīja "Forbes".

Decembrī tika izteikta prognoze, ka šajos Krievijas plānos paredzēts pārvietot 100 bataljonu taktiskās grupas līdz ar bruņojumu, artilēriju un aprīkojumu. Aizvadītās nedēļas nogalē izskanēja novērojums, ka šis mērķis jau esot sasniegts, bet vēl ceļā esot 14 bataljonu taktiskās grupas ar vidēji 800 vīriem katrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!