Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas vēstniecības Berlīnē apsargu, kurš spiegojis Krievijas labā, pieķert palīdzējuši slepenie aģenti. Apsūdzētajam tagad draud 14 gadu cietumsods, atsaucoties uz Lielbritānijas krimināltiesas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

58 gadus vecais britu vīrietis Deivids Balantains Smits atzinis, ka, strādājot par apsargu Berlīnē Lielbritānijas vēstniecībā, nodevis slepenu informāciju Krievijas vēstniecībai. Tiesnesis Marks Valls skaidro, ka Smitu tiesās, balstoties uz viņa "ilglaicīgajām attiecībām" ar Kremli un saņemtajiem maksājumiem apmaiņā pret slepenu informāciju.

"Smitu motivēja viņa naids pret šo valsti un viņa mērķis bija kaitēt valsts interesēm," komentēja tiesnesis.

Pagājušajā gadā Smits atzina savu vainu astoņās apsūdzībās un šogad ir atgriezies tiesā, lai skaidrotu, kādēļ spiegojis Krievijas labā. Viņš apgalvojis, ka samaksu par spiegošanu nav saņēmis un to darījis saistībā ar problēmām darbā un garīgās veselības traucējumiem.

Smitu 2021. gadā arestēt palīdzējuši divi britu aģenti. Lielbritānijas tiesa informējusi, ka apsargu pieķēris britu slepenais aģents, kurš izlicies par Krievijas informatoru vārdā Dmitrijs. Aģents apgalvojis, ka ieradies vēstniecībā, lai nodotu tālāk slepenu informāciju. Smits esot nofilmējis slepenus videoierakstus ar Dmitriju vēstniecībā un saņēmis informāciju no viņam iedotas telefona SIM kartes.

Otra aģente satikusi Smitu uz ielas un izlikusies par Krievijas Bruņoto spēku Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) darbinieci Irinu, ziņo medijs "France 24".

"Es neuzticos tiem neliešiem, pie kuriem es strādāju un es negribu būt Vācijā. Esmu iestrēdzis nacistisku neliešu zemē," slepenos videoierakstos aģentei sacījis Smits. Drīz pēc tam Smits ticis arestēts un izdots Lielbritānijai.

"Irinas loma bija izlikties par GRU aģenti un noskaidrot vai Dmitrijs Lielbritānijai sniedz informāciju, kas varētu kaitēt Krievijai," komentēja tiesas pārstāve Alisone Morgana. Smits video ierakstā esot izskatījies satraukts un vēlējies ar kādu parunāt pirms atbild.

Slepeno operāciju uzsāka, kad 2020. gada novembrī Smits nosūtīja vēstuli kādai militārpersonai Krievijas vēstniecībā Berlīnē. Prokurori apgalvo, ka Smits par informācijas sniegšanu un atbalstu Krievijai saņēmis naudu. Apsarga īpašumā atrasti nezināmas izcelsmes līdzekļi, tostarp 800 eiro skaidrā naudā, kas atrasti viņa mājās.

Smits spiegošanu noliedzis, aizbildinoties, ka viņa mērķis bijis radīt neērtības un apkaunojumu vēstniecībai, kurā viņš strādājis kopš 2016. gada.

Tiesa arī paziņoja, ka apsargs esot ierakstījis vairākus video, kuros redzamas slepenas telpas vēstniecības ēkā. Apsūdzētais esot detalizēti nofilmējis birojus un to precīzās atrašanās vietas ēkā. Smits aizbildinājies, ka filmēšanas laikā ir bijis piedzēries.

Medijs norāda, ka Smits ir precējies ar ukraiņu sievieti, kura 2018. gadā pārvākusies atpakaļ uz Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!