Foto: AFP/Scanpix

Krievijas sporta klubs "Spartak" no savai 80 gadu jubilejai veltītās grāmatas pirms publicēšanas dzēsis šaha lielmeistara un Krievijas prezidenta Vladimira Putina politikas kritiķa Garija Kasparova vārdu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

raksta pieredzējušais šaha tēmu autors un žurnālists Jevgēnijs Giks, viņš šogad saņēmis pasūtījumu uzrakstīt piemiņas grāmatai nodaļu par Kasparovu un vēl vienu bijušo "Spartak" šahistu – padomju-armēņu lielmeistaru un bijušo pasaules šaha čempionu Tigranu Petrosianu.

Giks rakstu uzrakstījis un nodevis publicēšanai. Taču nesen, ieraugot grāmatas iespiesto versiju, atklājis, ka tajā ir nodaļa par Petrosianu, bet Kasparovs nav pat pieminēts.

Redaktors, kurš pieņēmis Gika darbu, pastāstījis, ka raksts par Kasparovu no grāmatas izmests "pēdējā minūtē", taču neesot zināms, kurš pieņēmis lēmumu. "Es arī biju pārsteigts. Kāds augstākā līmenī ir pielicis pūles," teicis redaktors Jevgenijs Bogatirevs.

Pēc tam, kad Gika raksts tika publicēts interneta vietnē "Chess-News.ru", pats Kasparovs mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstīja: "Es domāju, ja Putina sulaiņi grib izņemt manu vārdu no katras padomju/Krievijas rekordu grāmatas, viņi vismaz būs aizņemti uz ilgu laiku!"


Ne redaktors Bogatirevs, ne sporta klubs "Spartak" līdz raksta publicēšanai uz "Radio Brīvā Eiropa" jautājumiem nav atbildējuši.

Kasparovs 1985. gadā, būdams 22 gadus vecs, kļuva par pasaules čempionu šahā, pieveicot padomju lielmeistaru Anatoliju Karpovu. Kasparovs čempiona titulu saglabāja 15 gadus. Viņš bieži tiek uzskatīts par izcilāko šahistu vēsturē.

2005. gadā Kasparovs aizgāja no profesionālā sporta un pievērsās politikai, kļūdams par Kremļa opozicionāru. Kopš tā laika prokremliskajos medijos viņš tiek attēlots kā Rietumu ieliktenis. Viņš ir piedalījies 2006. un 2007. gada protestu organizēšanā Krievijā, kuru rezultātā tika arestēti daudzi opozīcijas aktīvisti, tai skaitā viņš pats.

Tagad Kasparovs dzīvo ASV un turpina kritizēt Putina režīmu.

Tomēr pilnībā izdzēsts no "Spartak" vēstures Kasparovs nav. Kluba interneta vietnē ir šahista fotogrāfija, bet viņa 1985. gada uzvara pār Karpovu tiek saukta par "izcilu" un nozīmīgāko "Spartak" sasniegumu tajā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!