Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija kopš 24. februāra, kad sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, ir zaudējusi vairāk nekā 1600 savu tanku, liecina atvērto avotu monitoringa grupas "Oryx" apkopotie dati.

Saskaņā ar "Oryx" pārbaudīto informāciju 1000 Krievijas tanki ir iznīcināti, 544 sagrābuši Ukrainas spēki, 79 ir bojāti un 65 pamesti – kopā tie ir 1688 zaudēti tanki.

Turklāt šis skaits var būt nepilnīgs, jo "Oryx" savā statistikā iekļauj tikai tos tankus, kuru iznīcināšana, bojāšana vai sagrābšana ir apstiprināta foto vai video materiālos, raidsabiedrībai CNN komentē grupas militārais analītiķis Jakubs Janovskis. Viņš lēš, ka patiesais zaudēto tanku skaits varētu būt tuvāks 2000.

"Krievija karu sāka ar aptuveni 3000 darba kārtībā esošiem tankiem, tāpēc pastāv liela iespējamība, ka tā ir zaudējusi pusi no saviem izmantojamajiem tankiem," Janovski citē CNN.

Tankiem ir bijusi liela loma Krievijas centienos iekarot Ukrainu, un tagad tos uzskata par svarīgu elementu, lai ukraiņi varētu atkarot savas teritorijas.

Saskaņā ar "Oryx" informāciju Ukraina karā ir zaudējusi 459 tankus, taču lielāku skaitu – vairāk nekā 500 – ir sagrābusi no Krievijas spēkiem. Pašlaik Ukraina gaida jaunas modernu tanku piegādes no Rietumiem. Amerikāņu "Abrams", vācu "Leopard 2" un britu "Challenger 2" tiek uzskatīti par spējīgāku tehniku nekā vairums Krievijas bruņojumā esošo tanku.

Krievijas iebrukums norādīja uz padomju dizaina tanku vājajām vietām, piemēram, viena prettanku šāviņa trāpījums var detonēt tankā esošo munīciju, kas nozīmē sekundāru sprādzienu un pilnīgu tanka iznīcināšanu.

Tāpat analītiķi norādīja, ka Krievijas tanki bijuši slikti uzturēti un ne vienmēr tiem funkcionē visi aizsardzības elementi.

Janovskis skaidro, ka pirms iebrukuma sākuma Krievijai rezervē bija aptuveni 4000 tanku. "Uz papīra Krievijai joprojām ir daudz tanku, bet daudzi nav pienācīgu uzglabāti un tos var būt sarežģīti ātri atdzīvināt," viņš norāda.

Zemessardzes štāba virsnieks Jānis Slaidiņš pagājušajā nedēļā raidījumā "Komandcentrs" skaidroja, ka saskaņā ar aplēsēm Krievijai noliktavās vēl ir ap 15 000 dažādu tanku, taču līdz kaujasspējīgam stāvoklim no tiem varētu atjaunot vien aptuveni 20%, kas tik un tā būtu nozīmīgs daudzums.

Kopējie Krievijas militārās tehnikas zaudējumi Ukrainā veido vairāk nekā 9000 vienību, savukārt Ukraina zaudējusi 2934 kaujas transportlīdzekļus, liecina "Oryx" apkopojums.

Savukārt Ukrainas armijas Ģenerālštābs ceturtdienas statistikā ziņo par 3255 līdz šim iznīcinātiem pretinieka tankiem un 6468 bruņumašīnām.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!