Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Prezidenta Vladimira Putina varas gados Krievijā ir notikusi ļoti spēcīga sabiedrības degradācija un valsts virzās uz strupceļu, no kura agrāk vai vēlāk Krievijas tautai būs jāiziet – smagi, ar sāpēm un asinīm, ekskluzīvā intervijā portālam "Delfi" paredz bijušais politieslodzītais Oļegs Sencovs.

Sencovs ir slavenākais ukraiņu politieslodzītais – kinorežisors un Ukrainas patriots, kurš piecus gadus pavadīja Krievijas cietumos. 2014. gadā viņu aizturēja Krievijas okupētajā Krimas pussalā un piesprieda 20 gadu cietumsodu par "teroraktu plānošanu".

Sencovs brīvībā izkļuva kopā ar 24 ukraiņu jūrniekiem 2019. gada septembrī gūstekņu apmaiņas darījuma starp Kijevu un Maskavu ietvaros. Eiropas Parlaments Sencovam piešķīra Saharova balvu par domas brīvību.

Decembrī Oļegs Sencovs un vairāki citi atbrīvotie ukraiņu politieslodzītie atradās rehabilitācijas atpūtā Latvijā. Portāls "Delfi" ar viņu runāja 19. decembrī Ukrainas vēstniecībā Rīgā.

Sistēma maļ visus

Ar vienu interviju ir par maz, lai raksturotu dzīvi Krievijas cietumos, atzīst Sencovs.

"Krievijas cietumi ir ļoti nepatīkama vieta, tā ir sistēma, kas nelabo, bet soda. Kopš gulaga maz kas ir mainījies attieksmē pret ieslodzītajiem. Kā pret dzīvniekiem izturējās toreiz – un tāpat izturas arī tagad," stāsta kinorežisors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!